НАЧАЛО Други

Макроикономическата нестабилност тласка златото нагоре

април 30, 2022 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Макроикономическата нестабилност тласка златото нагоре

В началото на търговската сесия в САЩ на 29-ти април цените на златото и среброто се покачиха по-високо, като златото отчете приблизително 1% печалба.

Изглежда, че биковете се връщат обратно на пазара на злато в опит да си възвърнат инерцията. 

Търсенето на жълт метал се е увеличило с 34% на годишна база до 1,234 тона – най-високото ниво от четвъртото тримесечие на 2018 г. и с 19% над средното за пет години от 1,039 тона.

При “алтернативните” инвестиции в злато, а именно борсово търгувани фондове (ETF), най-силните тримесечни потоци се наблюдават от третото тримесечие на 2020 г., което изглежда се подхранва от статута на сигурно убежище на златото на фона на глобалната икономическа несигурност.

Икономиката на САЩ също се сви неочаквано, тъй като притесненията за стагфлация удариха инвеститорите и потребителите. Тъй като индексът на щатския долар се оттегля назад и цените на суровия петрол се покачват, антиинфлационните инвестиции вероятно биха станали нашумяла тема за напред.

Освен това, LBMA Gold Price PM поскъпна с 8% през първото тримесечие, което представлява най-доброто му представяне от второто тримесечие на 2020 г. Средната тримесечна цена беше $1,877.2, което е приблизително 5% по-високо от миналата година. Производството в златните мини също продължи да блести, като Китай възобнови по-голямата част от производството.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум китове разпродават притежанията си

Рециклирането на злато нарасна с 15% на годишна база, което е най-силната дейност по рециклиране на злато от шест години.

С тези солидни показатели за търсенето, друг елемент влиза в игра с цените на златото и това са текущите макродисбаланси, които в известен смисъл са изкривили възприятията за стойности и рискове. Остава да видим дали разпределението на портфейлите се променя драстично. Въпреки това, представянето на акции, злато и криптовалута може да сигнализира, че ще настъпят промени в този сегмент.

Цените на суровините се покачват, докато Европа е притисната енергийно от Русия, която заплашва да подрине доминантността на щатския долар и еврото, като изисква газът да се плаща в рубли.

Сътресенията във веригата на доставки, свързани с войната в Украйна, заедно с нарастващата инфлация, всичко сочи към това, че инвеститорите правят по-консервативни и насочени към защита ходове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance значително разширява обхвата си с нова придобивка

Най-голямата криптоборса Binance планира да навлезе отново на японския пазар, придобивайки 100% дял в лицензиран доставчик на крипто услуги в страната.

декември 1, 2022 21:41 1 мин. четене

Тези два фактора могат да сринат криптовалутите, твърди Марк Юско

Известният мениджър на хедж фонд, Марк Юско изрази мнението си дали сривът на FTX ще ускори или забави мечия пазар. В неотдавнашен подкаст Юско насочи вниманието върху два ключови елемента на крипто сектора – Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) и Tether (USDT). 

декември 1, 2022 20:32 1 мин. четене

Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

По време на срещата Dealbook 2022 на New York Times, Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на активи в света BlackRock сподели, че според него причината за неуспеха на FTX е, че тя е създала свой собствен токен, който е централизиран и следователно противоречи на целия етос на криптовалутите.

декември 1, 2022 17:45 1 мин. четене

Популярна чат платформа продава потребителски имена за милиони

За по-малко от месец Telegram са продали потребителски имена в Open Network на стойност $50 милиона.

декември 1, 2022 16:45 1 мин. четене