НАЧАЛО Други

Макроикономическата нестабилност тласка златото нагоре

април 30, 2022 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Макроикономическата нестабилност тласка златото нагоре

В началото на търговската сесия в САЩ на 29-ти април цените на златото и среброто се покачиха по-високо, като златото отчете приблизително 1% печалба.

Изглежда, че биковете се връщат обратно на пазара на злато в опит да си възвърнат инерцията. 

Търсенето на жълт метал се е увеличило с 34% на годишна база до 1,234 тона – най-високото ниво от четвъртото тримесечие на 2018 г. и с 19% над средното за пет години от 1,039 тона.

При “алтернативните” инвестиции в злато, а именно борсово търгувани фондове (ETF), най-силните тримесечни потоци се наблюдават от третото тримесечие на 2020 г., което изглежда се подхранва от статута на сигурно убежище на златото на фона на глобалната икономическа несигурност.

Икономиката на САЩ също се сви неочаквано, тъй като притесненията за стагфлация удариха инвеститорите и потребителите. Тъй като индексът на щатския долар се оттегля назад и цените на суровия петрол се покачват, антиинфлационните инвестиции вероятно биха станали нашумяла тема за напред.

Освен това, LBMA Gold Price PM поскъпна с 8% през първото тримесечие, което представлява най-доброто му представяне от второто тримесечие на 2020 г. Средната тримесечна цена беше $1,877.2, което е приблизително 5% по-високо от миналата година. Производството в златните мини също продължи да блести, като Китай възобнови по-голямата част от производството.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум китове разпродават притежанията си

Рециклирането на злато нарасна с 15% на годишна база, което е най-силната дейност по рециклиране на злато от шест години.

С тези солидни показатели за търсенето, друг елемент влиза в игра с цените на златото и това са текущите макродисбаланси, които в известен смисъл са изкривили възприятията за стойности и рискове. Остава да видим дали разпределението на портфейлите се променя драстично. Въпреки това, представянето на акции, злато и криптовалута може да сигнализира, че ще настъпят промени в този сегмент.

Цените на суровините се покачват, докато Европа е притисната енергийно от Русия, която заплашва да подрине доминантността на щатския долар и еврото, като изисква газът да се плаща в рубли.

Сътресенията във веригата на доставки, свързани с войната в Украйна, заедно с нарастващата инфлация, всичко сочи към това, че инвеститорите правят по-консервативни и насочени към защита ходове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

„Играта е нагласена“, твърди Джералд Селенте

Рисковите активи реагираха положително на новините, че индексът на потребителските цени (CPI) за юли излезе по-благоприятен от очакваното.

август 12, 2022 20:24 1 мин. четене

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Основателят на Huobi търси да продаде дяловете си в борсата

Според неотдавнашен доклад на Bloomberg основателят на Huobi Леон Ли в момента води преговори с няколко инвеститори за продажба на по-голямата част от дела си в крипто борсата Huobi на цена от близо $1 милиард.

август 12, 2022 17:02 1 мин. четене

Robinhood изправени пред дело за пазарна манипулация

Окръжният съдия на САЩ постанови, че Robinhood трябва да заведе съдебно дело, в което се оплаква от манипулиране на пазара във връзка с ралито на меме акциите, което се състоя миналата година.

август 12, 2022 15:33 1 мин. четене