НАЧАЛО Други

Ливанската лира се срина – сега струва едно сатоши

юли 2, 2020 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ливанската лира се срина – сега струва едно сатоши

Ливанската лира се срина до нови дъна тази седмица. Днес тя се търгуваше на 9,600 за долар, като от юни падна с 50% - жертва на продължаващия икономически спад в страната.

„Ливанската лира сега струва едно сатоши“, публикува в Twitter Сайфед Амус, който написа ‘The Bitcoin Standard’. Авторът и академик, който израства в Ливан, визира най-малката деноминация на Биткойн. Към момента на писане едно сатоши струва $0,0001.

Най-лошата икономическа криза в Ливан в съвременната ѝ история доведе до спад от 80 процента на Лирата от октомври, когато в страната започнаха да разтърсват антикорупционните протести.

В продължение на десетилетия лирата беше фиксирана 1500:1 с долара, но сега стойността ѝ на черния пазар рутинно се използва като ориентир за реалната стойност на валутата.

През април Никълъс Талиб, известен автор на “Черният лебед” и “Залъгван от случайността”, призова ливанските граждани да се обърнат към криптовалути, тъй като банките налагат все по-строг контрол на фона на задълбочаваща се финансова криза.

Страховете от глад

Ливан внася до 80% от храната си, а проучване на ООН установи, че в края на април половината страна се мъчи да намери основни хранителни продукти, тъй като цените на тези стоки са се повишили с 56% от октомври.

Страната страда от силен недостиг на валута – долари, необходими за заплащане на вноса. С изтичането на парите се появи бартерна икономика.

Ливан също така приема около 1,5 милиона бежанци – най-много на глава от населението в света – и кризата се задълбочава от непрекъснатите потоци на валута към съседна Сирия.

Междувременно, борбата между правителството и централната банка заплашва да дерайлира спешното финансиране, така че нещата могат да станат още по-лоши. Financial Times изчислява, че Banque du Liban е натрупала загуби до $49 милиарда – това са много сатошита.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на Binance прогнозира големи успехи в крипто пространството през следващия бичи пазар

Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути по обем на търговията очаква редица постижения в крипто индустрията през следващата бича фаза.

май 30, 2023 10:30 2 мин. четене

Как да изкарвате пари с ChatGPT

В тази статия ще видите пет начина, по които можете да използвате ChatGPT, за да печелите пари, като например създаване на съдържание, проектиране на инструменти с изкуствен интелект и др.

май 30, 2023 8:00 4 мин. четене

БРИКС: Саудитска Арабия иска да финансира алианса

Според информацията Новата банка за развитие (NDB), известна още като “банката на БРИКС”, в момента обсъжда потенциалното си партньорство със Саудитска Арабия.

май 29, 2023 20:00 3 мин. четене

Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват вълната на дедоларизация.

май 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.