НАЧАЛО Прессъобщения

Какво представляват протоколите от втори слой и как помагат за мащабирането на блокчейн?

15.03.2024 17:49 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво представляват протоколите от втори слой и как помагат за мащабирането на блокчейн?

Блокчейн технологията привлече широко внимание заради потенциала си да революционизира различни индустрии чрез предоставяне на децентрализирани, сигурни и прозрачни системи за управление на данни и обработка на транзакции.

Въпреки това, тъй като блокчейн мрежите като Биткойн и Етериум нараснаха в популярност, те се сблъскаха със значителни предизвикателства за мащабируемост, включително ограничена производителност на транзакции и високи такси.

Протоколите от втори слой се очертаха като обещаващо решение за справяне с тези проблеми с мащабируемостта и подобряване на производителността на блокчейн мрежите. В тази статия се задълбочаваме в това какво представляват протоколите от втори ниво и как те помагат за мащабирането на блокчейн.

Разбиране на протоколите от втори слой

Протоколите от втори слой, често наричани решения извън веригата или решения от втори слой, са технологии, изградени върху съществуващи блокчейн мрежи за подобряване на мащабируемостта, увеличаване на пропускателната способност на транзакциите и намаляване на транзакционните разходи.

Тези протоколи имат за цел да разтоварят част от обработката и изчисленията от основната блокчейн, като по този начин облекчат претоварването и подобрят производителността.

Примери за решения за мащабиране от втори слой

За да разберете какво представляват протоколите от L2 протоколите и как работят, трябва да знаете няколко компонента, изброени по-долу.

Канали за състояние (State Channels)

Каналите за състояние дават възможност на участниците да извършват трансакции извън веригата сигурно, като заключват средства в смарт договор с множество подписи в основния блокчейн. След това транзакциите се извършват извън веригата и се уреждат в основнаия блокчейн само при необходимост.

Странични вериги

Страничните вериги са отделни блокчейни, които работят паралелно с основната мрежа, но са оперативно съвместими с нея. Страничните вериги могат да обработват трансакциите независимо и да се уреждат периодично с основния блокчейн, като по този начин намаляват натоварването на основната мрежа.

Rollups

Rollups са решения от втори слой, които обединяват множество транзакции и ги подават като една трансакция към блокчейна на Етериум. Чрез обединяване на трансакции извън веригата и подаване на доказателства към основната верига, rollups могат значително да увеличат пропускателната способност на мрежата и да намалят таксите за газ.

Как протоколите от втори слой помагат за мащабирането на блокчейн

Протоколите от втори слой предлагат няколко предимства, които помагат на блокчейн мрежите да се мащабират ефективно:

  • Увеличаване на пропускателната способност на транзакциите: Като преместват трансакциите извън веригата или ги обработват в странични вериги, L2 протоколите могат значително да увеличат пропускателната способност на транзакциите в сравнение с основния блокчен. Това позволява по-бърза обработка на транзакциите и намалява претоварването на основната мрежа.
  • По-ниски разходи за транзакции: Транзакциите извън веригата и обработката в страничните вериги обикновено са свързани с по-ниски такси в сравнение с транзакциите в основния блокчейн. В резултат на това потребителите могат да се възползват от намалени разходи за трансакции, което прави блокчейн приложенията по-достъпни и по-евтини.
  • Подобрена мащабируемост: Протоколите от втори слой позволяват на блокчейн мрежите да се мащабират хоризонтално чрез разпределяне на обработката на транзакциите в множество канали или странични вериги. Тази хоризонтална мащабируемост позволява на мрежите да обработват по-голям обем трансакции, без да се жертва производителността или сигурността.
  • По-добра поверителност и конфиденциалност: Някои протоколи от второ слой предлагат подобрени функции за поверителност чрез извършване на трансакции извън веригата или на отделни странични вериги, далеч от публичната счетоводна книга на основната блокчейн мрежа. Това може да спомогне за защита на чувствителните данни за транзакциите и за запазване на поверителността на потребителите.
  • По-добро потребителско изживяване: Чрез намаляване на латентността, понижаване на таксите и подобряване на пропускателната способност протоколите от втори слой подобряват цялостното потребителско изживяване на блокчейн приложенията. Потребителите могат да се радват на по-бързо време за потвърждение, по-ниски разходи и по-гладко взаимодействие с децентрализираните платформи и услуги.

Примери за L2 протоколи

Няколко протокола от втори слой са разработени, за да се справят с предизвикателствата, свързани с мащабируемостта, и да подобрят производителността на блокчейн мрежите. Някои забележителни примери включват:

Lightning Network

Lightning Network е протокол от втори слой, изграден върху блокчейна на Биткойн, който позволява незабавни и евтини плащания чрез канали извън веригата. Участниците могат да извършват транзакции помежду си директно, без да чакат конфигурации на веригата, което значително подобрява мащабируемостта и използваемостта.

Mintlayer

Mintlayer представлява новаторска разработка в сферата на технологията на Биткойн, въвеждайки протоколен слой, който подобрява възможностите ѝ за оперативна съвместимост и мащабируемост. Като използва странични вериги, Mintlayer дава възможност за безпроблемно прехвърляне на активи и функционалност на смарт договори, като същевременно запазва сигурността и децентрализацията, присъщи на мрежата на Биткойн.

Optimism

Optimism е протокол от втори слой, който позволява на Етериум да обработва по-голям брой транзакции в секунда, като същевременно запазва децентрализацията и сигурността, които са основополагащи за неговата етика. Този напредък е на път да революционизира екосистемата на Етериум, като използва т.нар. “Optimistic Rollups”, давайки възможност на разработчиците да създават по-сложни и надеждни децентрализирани приложения (dApps), без да бъдат обременени от високи такси за газ и бавно време за транзакции.

Заключение

Протоколите от втори слой играят решаваща роля за справяне с предизвикателствата, свързани с мащабируемостта, и за отключване на пълния потенциал на блокчейн технологията. Чрез разтоварване на обработката на транзакциите от основния блокчейн решенията от втори слой могат значително да увеличат пропускателната способност на трансзкциите, да намалят таксите и да подобрят цялостното потребителско изживяване на децентрализираните приложения.

Тъй като блокчейн мрежите продължават да се развиват и приемането им расте, протоколите от втори слой ще останат основни инструменти за мащабиране на блокчейн мрежите и за широкото приемане на децентрализираните технологии.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет и е предоставен от съответната компания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

Топ 7 алткойни и меме монети: Топ избори сред едни от най-добрите криптовалути през април 2024 г.

Тъй като криптовалутният пейзаж се развива, април 2024 г. донесе нова вълна от дигитални валути, които променят динамиката на пазара.

24.04.2024 8:23 5 мин. четене

Raffle Coin обещава на инвеститорите в Stellar и Chainlink потенциална печалба от 20 до 25Х на фона на колебанията на пазара

В бичи и мечи пазари има проекти, които винаги изграждат следващата си функция. Платформи като Stellar и Chainlink помагат в изграждането на инфраструктурата на сегашното блокчейн пространство, каквото го познаваме.

24.04.2024 8:21 3 мин. четене

След халвинга на Биткойн: Инвеститорите в USD Coin и Polkadot се подготвят за успеха на DeeStream (DST), насочвайки се към 65Х растеж

Неотдавнашното халвинг събитие на Биткойн коригира пейзажа на добива и подготви пазара за нови инвестиционни възможности.

23.04.2024 21:10 4 мин. четене

Седмични печалби с Koala Coin (KLC), контрастиращи с кроткия прилив на Binance Coin (BNB) и прогнозираните трусове на Cardano (ADA)

Променливата панорама на настроенията на инвеститорите се колебае от върхове на радост до спадове на тревога. Този цикъл се повишава от перспективите на Koala Coin (KLC), авангарден меме проект.

23.04.2024 20:53 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.