НАЧАЛО Прессъобщения

Кристалина Георгиева повдигна темата за CBDC. Тази меме криптовалута обира протестния вот

юни 20, 2023 16:08 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кристалина Георгиева повдигна темата за CBDC. Тази меме криптовалута обира протестния вот

Международният Валутен Фонд (МВФ), под ръководството на българката Кристалина Георгиева, развива концепция за глобална инфраструктура, която да гарантира съвместимостта между дигиталните валути, издавани от националните централни банки.

Целта е да се предотврати образуването на посреднически блокове и да се предпази от икономическа фрагментация.

В момента, 11 държави вече са пуснали дигитални валути на централните банки (CBDC), а всички икономики от Г-7 са в етап на разработка на такива. Над 114 държави, представляващи над 95% от световния БВП, изследват възможността за въвеждане на CBDC. Привържениците твърдят, че CBDC могат да подобрят финансовите услуги, докато критиците изразяват опасения относно нарушения на неприкосновеността на личните данни и дори свободата на словото.

На фона на всички тези неща, трябва да видим какви са позитивните отзиви и какви са негативите от това, което може да последва с внедряването на CBDC.

Становището на МВФ за CBDC

CBDC продължават да привличат вниманието на много държави в света. В тази връзка, МВФ под ръководството на Кристалина Георгиева играе важна роля за предотвратяване на евентуална икономическа фрагментация, като предложи концепция за глобална инфраструктура, която да гарантира съвместимостта на различните CBDC.

CBDC могат да предложат подобрени финансови услуги и да увеличат достъпа до финансови услуги на глобално ниво. В тази връзка, МВФ играе ключова роля в тази променяща се икономическа среда. 

Но дали всичко е “цветя и рози”? Според мнозина, е точно обратното.

Какво мислят за CBDC в САЩ и Европа?

САЩ разглеждат създаването на CBDC, като неприкосновеността на личните данни се посочва като едно от предизвикателствата. Няколко законодатели, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и сенаторът на Тексас – Тед Круз, се изказаха против CBDC поради опасения именно спрямо това.

Но републиканците в САЩ далеч не са единствените хора, които се обявяват против централизацията на криптоактивите. Евродепутатът Колет Мърфи открито заяви, че подобен ход с внедряването на CBDC ще бъде “тирания” и трябва да се спре всякакъв опит от централните банки да упражняват контрол върху населението по този начин.

На 18-ти юни Риши Сунак (министър-председателят на Великобритания) започна своята активна кампания, която получи сериозен негативен отзвук в социалните мрежи, което навежда на мисълта, че “елитът” и масите не са на едно мнение.

Какви мерки могат да вземат хората, за да се предпазят от заплахата от CBDC?

Заплахата от CBDC се крие във възможността за увеличаване на държавния контрол върху личните финанси и потенциалното нарушаване на личната неприкосновеност. Хората могат да вземат няколко мерки, за да се защитят от тези рискове.

Първо, информираността е ключов фактор. Трябва да се разбере какво представлява CBDC, как работи и какви са потенциалните рискове и ползи. От там, може да се направи информиран избор за използването или избягването на тази технология.

Второ, използването на алтернативни финансови инструменти, като децентрализирани криптовалути (например, Биткойн), които предлагат по-голяма анонимност и защита на личните данни, може да представлява ефективна защита.

Трето, активният граждански ангажимент е съществен. Хората трябва да изразяват своите становища и тревоги на политическо ниво, да подкрепят законодатели, които защитават личната неприкосновеност и да участват в обществените дискусии около въвеждането на CBDC.

Четвърто, подкрепата за технологии и иновации, които защитават сигурността на потребителите, може да помогне за справяне със заплахите от CBDC.

Следвайки тези принципи, хората могат да защитят своите интереси и да се борят срещу потенциалните рискове, свързани със CBDC. Но забелязваме и интересна тенденция, която е хеджиране срещу централизираните крипто активи, а именно – инвестицията в меме криптовалути като Wall Street Memes.

Wall Street Memes – инвестиция, която застава срещу ценностите на тоталитарния контрол

Изправени пред заплахата от CBDC и техните потенциални последствия върху личната неприкосновеност и индивидуалната свобода, инвеститорите търсят иновативни начини за защита. В този контекст, новата криптовалута Wall Street Memes (WSM) представлява уникална алтернатива.

Същност на Wall Street Memes

Wall Street Memes е криптовалута, която е концентрирана около идеята за пълна децентрализация. Валутата демонстрира солидна социална ангажираност и вече е привлякла широк кръг от последователи – над 500,000 фенове в Instagram и 230,000 в Twitter.

Валутата е набрала силна финансова подкрепа, събирайки над $8.7 милиона в предпродажбите до момента. Инвестицията в WSM се разглежда не само като начин за хеджиране срещу CBDC, но и като форма на протест срещу съществуващата икономическа система, в която централната власт “насочва” своето икономическо оръжие срещу криптовалутите като нерегулиран актив.

Доверието в общността е равно на демокрация

Wall Street Memes поставя доверието в общността, а не в икономическия елит, осигурявайки така възможността на всеки да инвестира и да се възползва от своите решения. Това е ясен знак за промяна в инвестиционната парадигма, където печалбата вече не е предназначена само за малък кръг от институционални инвеститори.

Разбира се, печалбите от търговията с $WSM могат да бъдат големи и дори да достигнат до 100 пъти. И макар да съществува риск инвеститорите да загубят средства, то в основата на бизнес начинанията е изчисляването на рисковете и възможностите. И все пак е доста по-добре да имате шанса да инвестирате и да спечелите (или загубите), отколкото да нямате свободата да решавате къде можете да инвестирате и да загубите със сигурност.

Заключение

В света на централизирани валути като CBDC, които водят до концентрация на властта и потенциални нарушения на личната неприкосновеност, се появява възможността за нова, свободна и децентрализирана алтернатива. Wall Street Memes представлява тази алтернатива – инвестиция, основана на общността, която демократизира финансовата система и се противопоставя на идеята за тоталитарен контрол. Чрез подкрепата на такива инициативи, индивидите могат да защитят своите интереси и да изразят своя протест срещу CBDC и световния икономически елит.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

3 криптовалути с потенциал да превърнат $50 в $5,000 до 2026 г.

Криптовалути като Uniswap (UNI) и ApeCoin (APE) се развиват добре, но все пак според анализаторите VC Spectra (SPCT) има по-обещаващи бичи перспективи. Ето защо!

октомври 1, 2023 20:01 4 мин. четене

Революционният VC Spectra (SPCT) привлича инвеститори, докато Avalanche (AVAX) и BNB търпят загуби

Експертите анализират три топ алткойна, VC Spectra (SPCT), Avalanche (AVAX) и BNB, в условията на мечи пазар. Прочетете, за да разберете кой може да е най-добрият избор за инвеститорите.

октомври 1, 2023 9:10 4 мин. четене

Могат ли тези две пренебрегвани криптовалути да постигнат 100% увеличение на стойността?

Според експертите VC Spectra и Curve DAO са сред най-мощните скрити скъпоценни камъни на крипто пазара. Могат ли SPCT и CRV да нараснат със 100% през 2023 г.?

септември 30, 2023 9:05 4 мин. четене

VeChain и Casper се надяват на отскок на пазара, докато инвеститорите се насочват към Shiba Budz

Крипто пазарът е изправен пред волатилност и несигурност, но има надежди за възстановяване. VeChain (VET) и Casper (CSPR), два известни проекта, се радват на оптимизъм от страна на инвеститорите.

септември 29, 2023 20:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.