НАЧАЛО Други

Криптовалутите днес са силно централизирани, според интернет академик

март 26, 2022 7:13 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите днес са силно централизирани, според интернет академик

Дали криптовалутите са централизирани или децентрализирани?

Изследовател от Факултета по компютърни науки и информатика в университета Де Монфор, Катрин Флик, вярва, че крипто се е превърнало в силно централизирана мрежа под технократичното управление на малък брой големи играчи.

Академикът казва, че крипто не е толкова децентрализирано, колкото се предполага

Според доклад на Business Insider, Катрин Флик твърди, че крипто индустрията има „колониален начин на мислене“, при който властта е концентрирана в ръцете на малък брой участници, които разчитат на евтина работна ръка.

„Тези хора някак плават с корабите си през морето, за да стигнат първи до там и да поставят знамената си и да си изкарат парите. Но за сметка на хората, които вършат работата, за които е по-малко вероятно да правят същите печалби и е по-вероятно да бъдат експлоатирани или да не разбират в какво се забъркват“, каза Флик.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Русия е готова да приема Биткойн за природни ресурси

Тя обясни, че някои видни художници, отговорни за създаването на някои от знаменитите NFT колекции в индустрията, не са били компенсирани справедливо. Съобщава се, че водещият художник зад емблематичната колекция Bored Aped Yacht Club (BAYC), който се подвизава под името ‘All-Seeing Seneca’, например, е получил несправедливо обезщетение за работата си.

NFT повдигат допълнителни въпроси относно централизацията

Флик допълнително посочва факта, че децентрализацията означава, че няма отделно лице или компания, които да контролират. Но това не е така сега, тъй като изглежда има „рецентрализация на толкова голяма част от теоретично децентрализираните неща“. Например, създателят на Bored Aped Yacht Club, Yuga Labs, придоби колекциите CryptoPunks и Meebits от Larva Labs.

Друго нещо, което подчертава централизацията в крипто сектора, са NFT пазарите. Ако пазарът беше наистина децентрализиран, според интернет академика, потребителите трябва да са на мястото на водача и да могат сами да търгуват с NFT.

NFT се популяризираха през 2021 г. Въпреки че невероятните цени за NFT произведения на изкуството и крипто токените продължават да са фокус на повечето медии в пространството, Флик предупреждава хората да не инвестират в пазара. Тези, които са в пространството от ранен етап, са единствените, които имат полза, останалите хора ще бъдат оставени да ‘държат чантите’, твърди тя.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

$2.8 милиарда дефицит в баланса на Celsius

Тъй като процедурата по несъстоятелност продължава, крипто заемодателят Celsius публикува бюджетните си планове за следващите три месеца.

август 16, 2022 15:57 1 мин. четене

BitGo търси $100 милиона неустойки от Galaxy Digital

Първата сделка за $1 милиард в крипто сектора, обявена в разгара на рекордния ръст на цените на токените миналата година, се разпада, тъй като пазарът обръща голяма част от печалбите – и не всички са доволни.

август 16, 2022 11:42 1 мин. четене

Ето кои са ключовите фактори за възстановяването на крипто пазара

Основателят и управляващ партньор на Skybridge Capital Антъни Скарамучи има оптимистична перспектива за бъдещето на крипто пазарите, като съветва инвеститорите да „прогледнат за настоящата среда“ и да „останат търпеливи и дългосрочни“.

август 15, 2022 15:45 1 мин. четене

Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

Върховната банка на Русия разкри, че е започнала да тества проекта си за дигитална рубла и че от 2023 г. тя ще бъде въведена с нови функции.

август 15, 2022 12:34 1 мин. четене