НАЧАЛО Други

Криптовалутата на Facebook ще тласне централните банки да издадат свои собствени токени

ЮЛИ. 3, 2019 13:03 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Криптовалутата на Facebook ще тласне централните банки да издадат свои собствени токени

Само преди няколко месеца, Августин Карстенс, генералният директор на Банката за международни разплащания (BIS), така наречената "банка за централните банки", заяви, че неговата организация не вижда никаква стойност в потенциала на дигиталните валути, издавани от централните банки. Той очевидно си промени възгледите, а навлизането на Facebook и други „големи технологични компании“ във финансовите услуги изглежда е причината.


Карстенс заяви, че BIS подкрепя "многото" централни банки, които в момента развиват или изследват дигитални валути. "И може да се окаже, че по-скоро трябва да осигурим дигитални валути на централната банка", каза той.


Много други централни банкери отхвърлиха криптовалутите като биткойн, които са склонни да бъдат нестабилни и чиято най-популярна употреба е спекулация. Но предложената дигитална валута във Faebook, Libra, ще бъде подкрепена от фиатни пари и има за цел да поддържа стабилна стойност.


Това, както и огромният глобален обхват на Facebook, биха могли да помогнат на този продукт да пробие пазара. Facebook също не е единствената голяма технологична компания, която се сблъсква със света на финансовите услуги. В новия си годишен доклад, BIS споменава също така Alibaba, Amazon, Google и Tencent. Докладът предупреждава, че „големите технологични компании имат потенциала да станат доминиращи“ в тази област благодарение на мрежовите ефекти.


Карстенс предупреди, че цифровите валути на централните банки ще имат „голямо влияние“ върху финансовата система, като се започне с факта, че това може да ги принуди да обслужват клиенти на дребно. Традиционно, централните банки държат сметки само за търговски банки.


Потенциалните последици от подобна промяна за стабилността на световната финансова система не са съвсем ясни и Карстенс постави под въпрос стойността на централните банки, които се впускат в такава неизследвана територия.


Най-малкото е необходима нова „всеобхватна“ публична политика, за да „се отговори на влизането на големите технологични компании във финансовите услуги, за да се извлече полза от печалбите при ограничаване на рисковете“.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: G20 поставя основни правила за стейбълкойна на Facebook

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Shiba Inu навлиза в метавселената представяйки блокчейн гейминг

Shiba Inu, след като достигна най-високата си стойност от $0.000088, оттогава е в низходяща спирала и не успява да повтори възходящите си движения отпреди месец.Репутацията на Shiba Inu (SHIB) на "мем...
НОЕ. 28, 2021 13:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционна компания купи виртуални недвижими имоти за $2.5 милиона

По-конкретно, Tokens.com закупи 116 парцела виртуална земя за общо 618,000 MANA - валутата на Decentraland, според съобщение на компанията. Твърди се, че покупката представлява най-голямата сделка от ...
НОЕ. 28, 2021 01:17 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Newegg официално потвърдиха, че ще приемат плащания в Shiba Inu (SHIB)

Съобщението беше направено в загадъчния туит, публикуван от официалния акаунт в Twitter на криптовалутата и ръководителя на проекта Шитоши Кусама.Coming soon to Newegg...$SHIB https://t.co/[email protected]
НОЕ. 27, 2021 14:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Adidas Originals обяви партньорство с Coinbase

"Партнирахме си с @Coinbase.", написаха Adidas Originals в туит в сряда.  We’ve partnered with @coinbase. Probably nothing.— adidas Originals (@adidasoriginals) November 24, 2021Coinbase потвърди парт...
НОЕ. 27, 2021 15:35 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света