Internet Computer

Internet Computer ICP

Ранк 34
Ранк 34
Internet Computer цена в USD:

$2.93

Пазарна капитализация
$1,304,626,100.989
445,219,434 ICP
24ч Обем
$12,955,800
4,421,324ICP
Крипто в циркулация
445,219,433.649 ICP
Макс : 506409431.512

Какво е Internet Computer

Internet Computer (ICP) е набор от блокчейн протоколи, който има за цел да разшири функционалността на публичния интернет чрез революционен облачен модел без сървър и позволява на потребителите да създават приложения, уебсайтове и други уеб-базирани услуги.

ICP е криптовалутата, чрез която притежателите ѝ получават правото да гласуват за бъдещето на мрежата. С нея се възнаграждават участниците в мрежата за добро поведение и се използва за заплащане на такси за извършване на транзакции.

В допълнение към осигуряването на по-децентрализирана инфраструктура за интернет, ICP има и потенциала да намали разходите и да увеличи скоростите за потребителите по целия свят.

История на Internet Computer

Разработването на ICP започва през 2019 г. след представянето на пакет за разработка на софтуер (SDK) и предназначения за писане на смарт договори език Motoko.

Доминик Уилямс, който работи в крипто пространството от 2010 г. насам, е главното действащо лице зад Internet Computer. По-късно той основава Dfinity, проект който получи голямо внимание в криптообщността поради амбициозните си цели.

В период 2019-2020 година Dfinity започна да пуска различните фази на проекта преди старта на основната мрежа:

  • Мед / Copper (2019): С пускането на Copper се актуализира първоначалната публична версия на Canister – пакета за разработка на софтуер (SDK) на DFINITY. Този иновативен SDK въведе специализирани смарт договори, наречени “canisters” или контейнери, както и езика за разработка на софтуер Motoko. Motoko е персонализиран компютърен език, вдъхновен от WebAssembly (WASM).
  • Бронз / Bronze (2020): С интегрирането на Bronze ICP премина от базиран на терминал етап към платформа, способна да разработва уеб приложения, разширявайки възможностите на контейнерите за самостоятелно съхраняване на тяхното състояние, frontend и backend логика.
  • Волфрам / Tungsten (2020): Следващото тримесечие с въвеждането на Tungsten ICP беше отворен за разработчици от трети страни, така че те да могат да създават приложения и корпоративни системи на базата на протокола. Tungsten също така въведе възможности за разработване на мобилни приложения, в допълнение към възможностите за разработване на уеб приложения от предишните актуализации.
  • Натрий / Sodium (2020): В края на 2020 г. Sodium представи специализираната автономна главна подмрежа на Dfininty Network Nervous System (NNS), която отговаря за икономиката на протокола, както и за хостинга и управлението на всички подмрежи в системата. Sodium също така въведе концепцията за “цикли”, установи взаимодействието им със софтуерните контейнери и формулира система от “неврони”, които поддържат управлението и стейкинга чрез ICP coin.
  • Меркурий / Mercury (2021): Основната мрежа на Dfinity, която отбеляза прехода на блокчейна към пълна публична наличност бе пуснат официално на 7-ми май 2021 г.

Как работи ICP?

ICP е протокол, който позволява на компютрите да се свързват един с друг и да обменят информация, без да е необходим централен сървър – вместо това ICP използва децентрализирана мрежа от нодове.

Internet Computer използва нов консенсусен протокол. Няколко машини трябва да се споразумеят кои входове да обработват и в какъв ред да го правят, за да поддържат съгласувано състояние. Вместо само една машина, няколко машини по света изпълняват всеки софтуер и мнозинството от тези машини колективно определят действителното състояние на софтуера.

Ако по-голямата част от копията успешно изпълняват софтуера, няма да има значение, ако някои отделни реплики (реплика е екземпляр на софтуера Internet Computer, който се изпълнява на даден възел) съобщават за променено състояние, имат проблеми с връзката или дори са злонамерени.

Мрежовата нервна система, или NNS, е децентрализирана система от алгоритми, които управляват работата на компютърната мрежа на интернет. Криптографията с верижен ключ е източникът на енергия и технологията, улесняваща работата на Интернет компютъра. Тя е пробив в компютърната наука, който дава възможност за изцяло ново ниво ниво на сигурност и функционалност.

С помощта на Chain Key всеки компютър в мрежата може независимо да проверява автентичността на всяка част от данните, което гарантира, че в системата не могат да бъдат вкарани злонамерени данни. Това прави протокола ICP невероятно сигурен, силно мащабируем и ефективен.

Блокчейнът на ICP работи в суверенна мрежа от специализирани нодове по същия начин, по който интернет работи в специализирани мрежови маршрутизатори.

“Chain Key” криптография

ICP включва нова криптографска рамка, наречена “криптография с верижен ключ”. Това дава възможност на блокчейните да създават публични “верижни ключове” и след това да подписват съобщенията, като използват разпределен частен ключ.

Този вид криптография използва един-единствен публичен ключ, за да позволи на свързаните устройства да проверяват автентичността на данните от блокчейна на Internet Computer.

Блокчейн на подмрежите

ICP формира множество “подмрежови блокчейни”. Подмрежите са независими блокчейни, намиращи се в мрежата, които могат да се интегрират помежду си, за да увеличат капацитета си. Това са истински подмрежи в смисъл, че те са прозрачни за смарт договори и се комбинират, за да създадат една неограничена децентрализирана мрежа.

Подмрежовите блокови вериги използват нова система за консенсус и криптографска рамка, която позволява на приложенията да взаимодействат сигурно с тях, без да е необходим локален нод. Приложенията могат просто да проверяват подписа на верижния ключ на съобщенията, обменяни по време на взаимодействието им.

Network Nervous System (NNS)

ICP се контролира от главна подмрежова блок верига , която управлява усъвършенствана децентрализирана автономна организация (DAO). Този блокчейн се нарича Network Nervous System (NNS). DAO инструктира нодовете как да структурират мрежата и да се комбинират.

Поради начина, по който работи криптографията, нодовете могат да бъдат добавяни и премахвани от подмрежите по всяко време, без да се променят техните верижни ключове.

Тъй като подмрежовите блокчейни не се нуждаят от копия на състоянието си, за да ги валидират, те обменят съобщения директно и мрежата може просто да добавя нови подмрежи, за да увеличи капацитета си.

Дадено приложение трябва да знае само верижния ключ на подмрежата на NNS, за да взаимодейства с която и да е точка в мрежата.

Смарт договори Canister

Когато в браузъра се изпълнява интерактивно уебсъдържание, той валидира подписите на верижните ключове на съдържанието и отговорите, обслужвани от т.нар. “контейнер” от смарт договори, хоствани от Internet Computer.

Тези контейнери са много мощни и могат да се използват за изграждане на всичко. Възможни са например транзакции (изчисления) с множество блокове.

Друго приложение би било създаването на децентрализирани уеб изживявания за Етериум. Смарт договорите на Internet Computer могат да създават и подписват транзакции в Етериум и след това да правят справки за резултатите, като използват HTTP изходи.

Какво отличава ICP от останалите блокчейни?

Три характеристики отличават Internet Computer от другите блокчейн мрежи:

   • Всеки може да създаде децентрализирано приложение (dApp) на неговата блокчейн платформа благодарение на опростен потребителски интерфейс.
   • ICP работи в децентрализирана мрежа със специален хардуер, създаден от независими страни, а не в облак, поддържан от централизирани сървъри за данни.
   • Блокчейнът обработва трансакциите бързо, което го отличава от други криптовалути, при които изпълнението на транзакциите може да отнеме 30 минути или повече.

Как да купя ICP?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като ICP е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Internet Computer Protocol (ICP), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

   • Кредитна/дебитна карта
   • Банков депозит
   • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя ICP?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Крипто Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Coinbase трябва да спре търговията с всички криптовалути, освен Биткойн

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг наскоро разкри, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е поискала от борсата да спре търговията с всички дигитални активи с изключение на Биткойн.

юли 31, 2023 10:00 2 мин. четене

Кои са най-разработваните крипто проекти през последния месец?

Въпреки неотдавнашните предизвикателства на крипто пазара, много блокчейн и криптовалутни компании и техните екипи показаха устойчивост и отдаденост на напредъка и развитието.

юни 21, 2023 18:30 2 мин. четене

Bakkt спира предлагането на 23 криптовалути – ето кои

Bakkt, крипто бизнесът на Intercontinental Exchange, наскоро обяви изключването от списъка на няколко дигитални актива, включително популярни DeFi токени.

май 13, 2023 19:00 2 мин. четене

Кои крипто проекти се разработват най-активно в момента?

Santiment, компания, занимаваща се с крипто анализи, определи Polkadot (DOT), Kusama (KSM) и Cardano (ADA) като водещите криптовалути по отношение на забележителната активност на разработчици в GitHub.

март 26, 2023 20:00 1 мин. четене