НАЧАЛО Други

Крипто ликвидността става все по-концентрирана в рамките на водещите борси

септември 11, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто ликвидността става все по-концентрирана в рамките на водещите борси

Последните данни на компанията за криптовалутни анализи Kaiko показват, че шепа водещи борси за криптовалути все повече доминират в обема на търговията в сектора.

Според техния доклад осемте най-големи борси в световен мащаб сега представляват над 91% от пазарната дълбочина и 89% от общия обем.

Binance остава начело, като води групата, както и преди няколко години. Kaiko подчертава, че с течение на времето ликвидността е станала още по-концентрирана, като само Binance представлява значителна част от нея. През 2023 г. Binance владее 30.7% от глобалната пазарна дълбочина и впечатляващите 64.3% от глобалния обем на търговията. Осемте най-големи платформи допринасят колективно за зашеметяващите 91.7% от дълбочината и 89,5% от обема.

От 2021 г. насам пазарният дял на Binance в спот обема е нараснал от 38.3% до 64.3%. Важно е да се отбележи, че значителна част от това увеличение се дължи на промоцията на Binance за търговия с нулеви такси.

Kaiko подчерта, че ликвидността е централизирана предимно в рамките на няколко избрани борси. Въпреки съществуването на многобройни платформи за търговия, повечето от тях обслужват специфични нишови пазарни сегменти.

Въпреки че наличието на ликвидност, концентрирана в няколко борси, може да се счита за оптимално от пазарна гледна точка, криптовалутната индустрия придава голяма стойност на децентрализацията. Въпреки това по отношение на ликвидността на централизираните борси децентрализацията е особено недостатъчна.

Kaiko също така отбеляза, че поради антикрипто регулаторната позиция в САЩ, ликвидността на алткойните е поела удара и сега е силно концентрирана в рамките на три големи борси: Coinbase, Kraken и Bitstamp. Забележително е, че алткойн ликвидността на Kraken е показала изключителни резултати, което я поставя наравно с Coinbase.

От август 2022 г. насам Kraken е запазила пазарната дълбочина за 30-те най-големи алткойна, докато Coinbase е претърпяла загуба на ликвидност от приблизително $5 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.