НАЧАЛО Финтех

Крипто-фокусираният финансов App Aximetria се сдоби с лиценз от швейцарски регулатор

ЮЛИ. 30, 2019 04:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Крипто-фокусираният финансов App Aximetria се сдоби с лиценз от швейцарски регулатор

Aximetria, фирма, предлагаща приложение за лични финанси както за фиат, така и за криптовалути, е получила лиценз от Швейцарската асоциация за стандарти за финансови услуги (VQF).

Фирмата заяви в понеделник, че лицензът ѝ дава възможност да заяви, че нейният продукт е "напълно съобразен" със законите за борба с прането на пари(AML) в Швейцария.


Фирмата заяви в понеделник, че лицензът - който е признат от Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) - му дава възможност окончателно да заяви, че неговият продукт е "напълно съобразен" със законите за борба с прането на пари(AML) в Швейцария.


Според новината това означава, че Aximetria вече може да започне да функционира като крипто-финансов посредник съгласно швейцарския Закон за борба с прането на пари.


VQF е саморегулираща се организация, отговорна, главно за надзора на борбата с пирането на пари (AML) и предотвратяване на финансирането на тероризма за швейцарските финансови посредници.


Алексей Ермаков, основател и главен изпълнителен директор на Aximetria, каза:


В сравнение с EMI (лиценз за електронни пари), който е най-популярният стандарт за европейските и британските компании, швейцарския лиценз е много по-желан от ... Това е така, защото обхваща и крипто законите в Швейцария и ни дава широк спектър от бъдещото бизнес развитие, включително заеми,валутни сметки, електронни пари и проекти за заплати.


Нещо като крипто-приятелския TransferWise, приложението предлага обмен и международни плащания, използвайки щатския долар, еврото и криптовалути, както и крипто-дебитна карта в някои юрисдикции - фирмите казват, че клиентите трябва да преминат "строг" контрол - (KYC) процес, преди да могат да купуват или продават валути.


Лицензът за финансов посредник означава, че Aximetria ще трябва също така да спазва по-голям брой правила и насоки, включително одити, AML, KYC и KYB (know-your-business) процеси за потребителите, които ще бъдат стриктно наблюдавани от регулатора. 


Въпреки това, тя също повдига перспективите за получаване на финтех лиценз в бъдеще.


"Започнахме с модела на пясъчника, след това преминахме през всички възможности за прилагане на изискванията, които бяха ключови за получаване на банков лиценз. И накрая, намерихме бизнес модела, който най-точно отговаря на реквизитите на проекта: спазване на изискванията на AML, възможността за дистанционно качване (onboarding) от всяка точка на света и други ползи, ”каза Ермаков.


Aximetria заяви, че има за цел да предостави финансови услуги на швейцарско ниво на потребителите в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка, включително тези, които са необслужвани от традиционните банки. 


Наскоро стартира приложението си на португалски и испански език, за да увеличи потребителската си база в Бразилия и Латинска Америка.


Фирмата добави, че смята, че спазването на нормативната уредба е от съществено значение за "непрекъснатото развитие и зрялост на финансовия пазар за дигитални активи"
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Японският гигант Rakuten официално стартира крипто обмена си

Това бе потвърдено в прессъобщение на 19-ти август.В бъдеще разработчиците планират да пуснат приложение за iOS и Android, използването на което ще бъде задължително за депозити и тегления.В прессъобщ...
АВГ. 19, 2019 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Exante отварят врати в България - интервю

Той работи като генерален мениджър за българския клон, като преди това е оглавявал отдел търговия във фонд в Обединените арабски емирства и има частна фирма, която се занимава с инвестиционни консулта...
АВГ. 16, 2019 18:10 9 МИН . ЧЕТЕНЕ

Barclays вече не обслужва Coinbase

Barclays, базираната в Лондон глобална банка, вече не работи с крипто обмена Coinbase, съобщиха на CoinDesk източници от индустрията. И докато обменът намери заместник в щатската банка ClearBank, спор...
АВГ. 16, 2019 15:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Robinhood получава брокерски лиценз във Великобритания

Robinhood получава зелена светлина от регулаторите в Англия.Базираното в Силиконовата долина приложение за търговия с акции, което наскоро беше оценено от инвеститорите на 7,6 милиарда долара, получи ...
АВГ. 10, 2019 16:16 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света