НАЧАЛО Други

Краят на долара е тук според известен инвеститор

октомври 15, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Краят на долара е тук според известен инвеститор

Известният американски инвеститор Джим Роджърс смята, че дългогодишната доминация на щатския долар наближава своя край.

В неотдавнашна дискусия с канала “Nomad Capitalist” в YouTube Роджърс предположи, че най-добрите дни на американската валута намаляват. Той посочва възможността китайският юан да се превърне в претендент, но подчерта, че строгият капиталов контрол в Китай възпрепятства издигането му на преден план.

Притежавам значително количество щатски долари, но признавам, че ерата на щатския долар е в упадък. Нито една валута не запазва господството си за неограничено време; това не се е случвало в цялата история, като обикновено продължава не повече от 100-150 години.

Понастоящем не виждам друга валута, която да може да му съперничи, освен може би китайската. Китайският юан обаче работи при ограничения. Той не може да се купува или продава свободно като еврото или долара.

Той заяви, че ще тай известни резерви към юана докато Китай не либерализира напълно валутата си. Роджърс отбеляза още, че през последните две десетилетия страната е предприела стъпки в тази посока, но според него те са недостатъчни.

Въпреки това според инвеститорът юанът стои като единствената валута на хоризонта, която един ден може да се конкурира с щатския долар.

По отношение на алианса БРИКС Роджърс изрази скептицизъм. Той го отхвърли като просто “концептуално творение“:

Макар да претендират за разширяване, по мои наблюдения [идеята] се ограничава до ежегодни срещи. Изглежда, че зад нея не стои почти нищо.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.