НАЧАЛО Крипто Крими

Крадци на СИМ-карти откраднали $5М в крипто

декември 14, 2018 15:26 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крадци на СИМ-карти откраднали $5М в крипто

Престъпна групровка крадяща СИМ-карти, водена от Джоел Ортиз, 20-годишен от Бостън, са задигнали общо 5 млн. долара в криптовалута от над 40 жертви.

Те са използвали техника, известна като „swapping“, което е, когато хакерът измами мобилния оператор, за да получи контрол върху нечия СИМ карта. Това е първият известен случай на sim swapping, включващ Биткойн.

След като хакерите придобият контрол над SIM картата, те имат пълен достъп до телефона, което им позволява да крадат пароли и да разбиват имейли. Голяма част от откраднатата криптовалута беше от влизане в чужди имейли, за да се придобие чувствителна информация. 2-FA е най-силната защита за криптовалутен портфейл, но sim swapping напълно компрометира защитата. Хакерът също изпраща текстови съобщения до членовете на семейството на жертвата, за да ги изнуди да изпратят дори още повече пари.

Ортиз е таргетирал богатите крипто търговци и инвеститори и изглежда, че всъщност е отишъл на Consensus конференцията в Ню Йорк, за да намери своите жертви.

По време на конференцията имаше три случая на хак за милиони долари в Биткойн. 1 милион долара от откраднатите пари бяха средства от първоначално предлагане на монети.

Полицията успя да открие Ортиз, като изпрати заповед за разследване до AT & T за телефонния номер на жертвата, което разкри, че телефонният номер на жертвата се използва от две устройства, които Ортиз е контролирал. Полицията изпрати заповед за претърсване до Google за информацията от тези два телефона и намери търсения за замяна на СИМ, снимка на Ортиз и друга информация за неговите фишинг схеми.

Ортиз понастоящем е в затвора с облигации в размер на 1 милион долара. Той е изправен пред 13 обвинения за кражба на самоличност, 13 обвинения за хакерство и 2 обвинения за кражба. Полицията е успяла да залови само 250,000 долара от Джоел Ортиз досега.

По закон мобилните оператори могат да бъдат виновни и отговорни за щети, тъй като в крайна сметка те са тези, които предадоха на хакерите контрол над телефоните на клиента.

Изображение от tkyszk/Shutterstock.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене