НАЧАЛО Други

Конфликтът между Израел и Хамас и последствията за пазарите

октомври 10, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Конфликтът между Израел и Хамас и последствията за пазарите

Войната между Израел и палестинската групировка Хамас, която нападна Израел на 7 октомври, може да бъде дълга и сложна.

Иран, който подкрепя Хамас и се стреми до унищожаването на Израел, може да бъде включен. Израел се обяви за масивна операция в Газа, която Хамас контролира, и се предвижда период от месеци или дори години на градска война, която ще бъде изтощителна и отвратителна.

Финансовите пазари са освободени от директните ефекти на тази военна криза, която не нанася незабавна заплаха за енергийни доставки, корпоративни печалби или стабилност на банковата система. Въпреки това има тревоги на пазара и ако конфликтът се разрасте, тя ще се повиши.

[readmore id=”91428″

Ето три неща, които следва да наблюдавате.

  • Енергийни доставки за 2024 г.: Цените на суровия петрол скочиха с около 4% след атаката на Хамас, което е досъществена реакция, тъй като пазарите въвеждат “страхов премиум” на базата на възприятието за по-голям риск.
  • Промени в геополитическите отношения и доставките на нефт за 2024 г.: Важно е да следим снабдяването с нефт на Саудитска Арабия. Преди атаката на Хамас на Израел на 7 октомври, администрацията на Байдън се опитваше да осъществи сделка, при която Саудитска Арабия и Израел биха установили формални, нормализирани отношения за първи път. Възможно е войната да доведе до оттегляне на тази сделка и да засегне перспективите за увеличаване на добива на нефт през 2024 г.
  • Допълнителна помощ за Украйна и повече пари за отбрана: Според последните събития, военният конфликт може да предостави нова възможност на Конгреса да одобри помощ за Украйна. Русия е съюзник на Иран, който е заклет враг на Израел, и това може да затрудни някои членове на Конгреса да откажат помощта на Украйна, като това може да окаже полза на Русия и следователно на Иран.

Това са някои от основните аспекти, свързани с настоящата криза в Близкия изток и как те биха могли да влияят на различни аспекти в САЩ.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.