НАЧАЛО Други

Конфликтите в Близкия изток и какво влияние има върху цените на петрола

12.02.2024 14:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Конфликтите в Близкия изток и какво влияние има върху цените на петрола

Ескалацията на напрежението в региона на Близкия изток доведе до значително повишаване на цените на петрола напоследък. Суровият петрол поскъпна с над 6%, възстановявайки се значително от спада през предходната седмица.

Основният катализатор на този скок бяха израелските военни действия в ивицата Газа, по-специално бомбардировката на Рафах, които засилиха опасенията на пазара.

Отхвърлянето на прекратяването на огъня с Хамас и продължаващите военни действия подчертаха потенциалното въздействие на регионалната нестабилност върху цените на петрола, което показва, че пазарните оценки може би са подценявали този фактор.

През изминалата седмица фючърсите върху лекия суров петрол се установиха на ниво от $76.84, отбелязвайки ръст от $4.56, или 6.31%.

Ситуацията се усложни допълнително от увеличения износ на суров петрол от Русия, надхвърлящ ограниченията, определени от споразумението на ОПЕК+. Този износ нарасна поради нападенията с дронове и техническите проблеми в руските рафинерии, което породи съмнения относно ангажимента на Русия за намаляване на производството.

Освен това санкциите на САЩ срещу няколко субекта за нарушаване на ценовия таван на руския петрол добавиха още един слой сложност към глобалния пейзаж на доставките.

В Съединените щати връщането към пиковите нива на производство и значителните престои на рафинериите затегнаха пазара на петрол. При положение че добивът в страната достигна 13.3 милиона барела на ден, намаляването на запасите от бензин и среден дестилат подчертава свиването на капацитета на рафинериите. Тези тенденции, заедно с недостига на дизелово гориво в Европа, допринесоха за бичи настроения на петролния пазар.

В перспектива се очаква петролният пазар да запази своята колебливост и през следващата седмица. Геополитическите рискове от Близкия изток и непредсказуемите експортни модели на Русия вероятно ще продължат да стимулират покачването на цените. Стабилното търсене от страна на ключови потребители на петрол като Индия и САЩ остава в подкрепа на бичите нагласи на пазара. Въпреки това силата на щатския долар може потенциално да намали глобалното търсене на деноминиран в долари суров петрол.

Като се имат предвид тези фактори, краткосрочната прогноза за суровия петрол остава бича. Търговците трябва да бъдат подготвени за потенциални възходящи движения на цените на петрола, особено ако ситуацията в Близкия изток се влоши допълнително или ако експортното поведение на Русия продължи да не отговаря на очакванията. Балансът между опасенията, свързани с предлагането, и глобалното търсене ще играе решаваща роля за определянето на посоката на пазара в краткосрочен план.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.