НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Кои са най-големите заплахи за Биткойн през 2020 година?

МАЙ. 23, 2020 08:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Кои са най-големите заплахи за Биткойн през 2020 година?

Технологичният предприемач, автор и привърженик на Биткойн - Андреас Антонопулос - сподели мнението си за това кои фактори или глобални събития могат сериозно да застрашат съществуването на Биткойн през 2020 г. и след това.

Оказва се, списъкът е доста кратък

 

Биткойн вероятно ще оцелее при 51-процентова атака

 

Първо, Антонопулос отбеляза, че 51-процентовите атаки - обикновено най-големият проблем в повечето ситуации, когато става въпрос за екзистенциалните заплахи на Биткойн - всъщност не са толкова страшни. Макар че теоретично е възможно голяма група злонамерени участници да могат да се опитат и да придобият контрол над 51% - или повече - от хеширащата мощност на Биткойн, за да нарушат мрежата, подобни атаки са изключително скъпи и дори не са твърде ефективни.

 

„Такива атаки са много скъпи за извършване, изискват огромна координация, носят много малко полза и могат да бъдат сравнително лесно предотвратени. Така че за толкова огромни разходи, толкова малко възнаграждение и такъв огромен риск, не сме виждали 51-процентови атаки и не мисля, че ще има такива", каза Антонопулос.


 

Той добави, че дори да се случи такава атака, Биткойн вероятно ще оцелее, тъй като няма много злоупотреби, които всъщност биха могли да се направят по време на атаката. Те няма да могат да откраднат парите на хората, да променят правилата за консенсус или да превърнат невалидните транзакции във валидни. Това до голяма степен е благодарение на децентрализираната природа на Биткойн, тъй като не само миньорите валидират транзакции - това са също възли, борси и търговци.

 

Биткойн защитен ли е от бедствия?

 

Говорейки за по-катастрофални събития, Антонопулос заяви, че макар огромната електрическа повреда със сигурност да повлияе зле на Биткойн, банките и съществуващите финансови системи ще претърпят много по-тежко въздействие.

 

"Биткойн би бил едно от първите неща, които да се завърнат", в случай на мащабна електрическа повреда или природно бедствие, което да повреди инфраструктури като интернет или електрическата мрежа, заяви Антонопулос.

 

Биткойн не само е система за самофинансиране; нейната децентрализирана общност от потребители, миньори и оператори на възли има много стимули за своевременно възстановяване на техните локални инфраструктури.


 

Както бе съобщено наскоро, Биткойн не зависи от интернет връзка, за да работи в някои случаи. Например, сателитната мрежа на Blockstream позволява транзакции да се извършват само с телевизионна сателитна антена и интелигентно устройство. „Биткойн просто изисква комуникационен носител“, каза Антонопулос; дори радио на къси вълни или телефонни линии биха могли да се използват за малко.

 

По същия начин, докато съгласуваните атаки срещу криптодобивното оборудване - като вируси - биха могли да се окажат обезпокоителни, мрежата може да оцелее и след тях, и да се намерят бързи решения на тези проблеми, добави Антонопулос.

 

Когато хакерите и природните бедствия вече са изкоментирани, каква е следващата най-голяма заплаха за Биткойн?

 

Правителствата.

 

Какво би се случило, ако правителствата се обърнат срещу Биткойн?

 

Ако има нещо, което тревожи Антонопулос, това са политически атаки срещу Биткойн и други криптовалути. По-специално той е обезпокоен от "подли политически атаки", като например промяна на данъчния статус на криптовалутата с цел да се срине.

 

"Смятам, че подобни атаки биха могли да алиенират голям къс от средната класа и спекулативните инвеститори, които няма да поемат риска да се противопоставят на правителствата, за да използват Биткойн", обясни Антонопулос.

Той посочи, че според него повече от половината от човешкото население живее при тоталитарни, диктаторски или авторитарни режими, където „противопоставянето на правителството е въпрос на живот или смърт“.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Биткойн CME фючърсите са на път да формират златен кръст

На дневната графика на Биткойн фючърсите на CME се формира потенциално бичи модел на един технически индикатор. Изглежда 50-дневната подвижна средна се насочва към пробив на 200-дневната средна в р...
ЮНИ. 4, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Появи се ново предположение за това кой е създателят на Биткойн

В интервю за Forbes Нелсън казва, че геният в математика от калибъра на Нютон вероятно е човекът, създал водещата криптовалута. Той има предвид Шиничи Мошизуки, японски математик, завършил докторантур...
ЮНИ. 4, 2020 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хегемонията на Китай в сектора на добив на Биткойн е застрашена

Делът на страната от световната хешираща мощност е близо до това да падне под нивото от 65 процента, което е рязък спад в сравнение с април 2018 г., когато контролираше над 90 процента от мрежата на B...
ЮНИ. 4, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайската полиция откри тайна операция за копаене на Биткойн в надгробни могили

Местният англоезичен информационен бюлетин Beijing News съобщи на 31-ви май, че органите на реда откриват незаконна криптодобивна операция в северния китайски град Дакин. По-точно, операцията за добив...
ЮНИ. 3, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света