НАЧАЛО Други

Кога Великобритания ще успее да се измъкне от рецесията?

01.03.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кога Великобритания ще успее да се измъкне от рецесията?

Икономиката на Обединеното кралство се бори с нежелания етикет на рецесия, тъй като е изправена пред непрекъснати предизвикателства.

Сурен Тиру, директор на отдел “Икономика” в ICAEW, разглежда последиците от това.

Нови данни сочат, че в края на предходната година Обединеното кралство е изпаднало в техническа рецесия, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. се наблюдава скромен икономически спад. Въпреки това се появяват признаци на възстановяване, включително леко нарастване на бизнес инвестициите.

Въпреки това инфлацията остава висока – 4.0%, а икономическата неактивност, най-вече поради дългосрочно боледуване, е достигнала рекордни равнища. Пролетният бюджет и решението за лихвените проценти през март се очакват с нетърпение от бизнеса, за да се очертае пътят на растежа в Обединеното кралство.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП на Обединеното кралство се сви с 0.3%, което отговаря на техническото определение за рецесия. Този спад обаче изглежда сравнително лек в сравнение с предишни рецесии, с не толкова тежки икономически последици. И все пак растежът на БВП на Обединеното кралство през 2023 г. от 0.1% бледнее в сравнение с предходните години и изостава от другите големи икономики.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. в различни сектори се наблюдава спад, включително в сектора на услугите, промишленото производство и строителството. Въпреки това имаше и положителна нотка – бизнес инвестициите нараснаха с 1.5%, което отчасти се дължеше на това, че компаниите ускориха дейността си преди изтичането на някои данъчни облекчения.

Инфлацията продължава да буди безпокойство, като през януари 2024 г. възлиза на 4.0%, макар и да е стабилна спрямо предходния месец. Това е така въпреки натиска от повишените разходи за енергия, компенсиран от отстъпките в търговията на дребно и спадащите цени на храните. Предвид очакваното намаление на сметките за енергия през април се очаква инфлацията да продължи да намалява.

Обезпокоителна тенденция е рекордният брой на лицата, останали без работа поради дългосрочно боледуване, което допринася за равнището на икономическа неактивност в Обединеното кралство от 21.9% през четвъртото тримесечие на 2023 г., което остава непроменено спрямо предходното тримесечие.

Прогнозите сочат, че Обединеното кралство може да излезе от рецесията през първото тримесечие на 2024 г., подкрепено от положителни показатели като повишени продажби на дребно и бизнес активност.

В перспектива пролетният бюджет и последващите икономически прогнози ще дадат представа за икономическата траектория на Обединеното кралство. Очаква се публикуването на данните за БВП през март да потвърди завръщането на икономиката към растеж, докато решението за лихвените проценти може да внесе допълнителна яснота относно паричната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.