НАЧАЛО Регулации

Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

октомври 25, 2020 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

Китайската централна банка, Народната банка на Китай (PBOC), публикува проектoзакон този петък, който има за цел да осигури регулаторна рамка и легитимност за предстоящата дигитална валута на централната банка (CBDC), дигиталния юан.

В законопроекта се посочва, че юанът е официалната валута на Китайската народна република, независимо дали е във физическа или дигитална форма.

Изглежда, че проектозаконът се насочва към усилията на трети страни в дигиталните валути, обезпечени с юан, като заявява, че на физически лица и институции е забранено да правят и издават валута, предназначена да „замести“ дигиталното обращение на юана. Предполага се, че този ход ще направи всички стабилни монети, базирани на юан, които не са подкрепени от държавата – незаконни.

Наказателните мерки срещу нарушителите на този предложен закон са сурови: най-вече конфискуване на всички печалби, унищожаване на всички токени и налагане на глоба в размер не по-малък от петкратно създадената незаконна сума, в допълнение към възможността за наказателно преследване и лишаване от свобода.

Китайската народна банка поясни, че проектът на новия закон е на публична консултация до 23-ти ноември 2020 г.

Предишни доклади сочат, че Китай се надява да започне официално да издава дигитален юан преди зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г. Освен това, по-рано този месец, Китай проведе голям тест на системата за плащане на дигитални юани в Шънджън, където близо 47,500 жители заявиха 200 юана ($30) всяка в цифрова валута, която след това те похарчиха в 3,389 магазина в целия град.

Този регулаторен ход е и само последният в световната тенденция към CBDC. Банката за международни разплащания беше казала, че е работила със седем централни банки, за да определи основните принципи, необходими на всички публично достъпни CBDC, за да помогне на централните банки да постигнат целите си на публичната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Хонконг оформя регулаторна рамка за доставчиците на крипто услуги

Законодателният съвет на Хонконг прие ново изменение на своята система за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, което включва доставчиците на услуги за дигитални активи.

декември 8, 2022 18:44 1 мин. четене

Великобритания завършва регулаторната си рамка за крипто сектора

Подходът на правителството и парламента на Великобритания да въведат мащабни регулации, които да ръководят крипто индустрията, не отрича цялостното схващане, че технологията, която захранва екосистемата на дигиталните валути е уникална и футуристична.

декември 8, 2022 15:27 1 мин. четене

Goldman Sachs планира да похарчи милиони за крипто сектора

Goldman Sachs планира да похарчи милиони долари, за да купува или инвестира в подценени криптокомпании в условията на пазарна депресия след имплозията на FTX, тъй като вижда дългосрочни пазарни възможности, съобщи Reuters във вторник.

декември 8, 2022 8:42 1 мин. четене

NFT са законна виртуална собственост, установи китайски съд

Китайски съд установи, че незаменяемите токени (NFT) имат общи характеристики със собствеността, като например стойност, оскъдност, възможност за разпореждане и търгуване. 

декември 5, 2022 16:59 1 мин. четене