НАЧАЛО Регулации

Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

октомври 25, 2020 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

Китайската централна банка, Народната банка на Китай (PBOC), публикува проектoзакон този петък, който има за цел да осигури регулаторна рамка и легитимност за предстоящата дигитална валута на централната банка (CBDC), дигиталния юан.

В законопроекта се посочва, че юанът е официалната валута на Китайската народна република, независимо дали е във физическа или дигитална форма.

Изглежда, че проектозаконът се насочва към усилията на трети страни в дигиталните валути, обезпечени с юан, като заявява, че на физически лица и институции е забранено да правят и издават валута, предназначена да „замести“ дигиталното обращение на юана. Предполага се, че този ход ще направи всички стабилни монети, базирани на юан, които не са подкрепени от държавата – незаконни.

Наказателните мерки срещу нарушителите на този предложен закон са сурови: най-вече конфискуване на всички печалби, унищожаване на всички токени и налагане на глоба в размер не по-малък от петкратно създадената незаконна сума, в допълнение към възможността за наказателно преследване и лишаване от свобода.

Китайската народна банка поясни, че проектът на новия закон е на публична консултация до 23-ти ноември 2020 г.

Предишни доклади сочат, че Китай се надява да започне официално да издава дигитален юан преди зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г. Освен това, по-рано този месец, Китай проведе голям тест на системата за плащане на дигитални юани в Шънджън, където близо 47,500 жители заявиха 200 юана ($30) всяка в цифрова валута, която след това те похарчиха в 3,389 магазина в целия град.

Този регулаторен ход е и само последният в световната тенденция към CBDC. Банката за международни разплащания беше казала, че е работила със седем централни банки, за да определи основните принципи, необходими на всички публично достъпни CBDC, за да помогне на централните банки да постигнат целите си на публичната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Губернаторът на Калифорния отхвърли въвеждане на строги крипто регулации

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм отхвърли законопроект, който щеше да наложи по-строги регулаторни мерки за крипто бизнесите, които работят в Златния щат.

септември 27, 2022 19:06 1 мин. четене

DeFi секторът ‘ще спечели в дългосрочен план’, твърди Майк Новограц

Майк Новограц, главният изпълнителен директор на Galaxy Digital, прогнозира, че секторът на децентрализираните финанси (DeFi) в крипто пространството в крайна сметка ще ‘излезе начело’.

септември 27, 2022 9:58 1 мин. четене

Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година

В началото на юли в новото проучване бяха анкетирани 2,609 австралийци на възраст над 18 години, като 548 от участниците в извадката бяха определени като настоящи притежатели на криптовалути.

септември 26, 2022 21:46 1 мин. четене

Kraken няма да се регистрира в SEC, твърди новото CEO

Бъдещият главен изпълнителен директор на крипто борсата Kraken съобщи, че фирмата не планира да се регистрира в Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

септември 26, 2022 13:47 1 мин. четене