НАЧАЛО Финтех

Китай призовава за приемане на дигиталните валути на централните банки

НОЕ. 23, 2020 17:37 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Китай призовава за приемане на дигиталните валути на централните банки

Китайският президент Си Дзинпин призова правителствените ръководители да заемат "отворена и сговорчива" позиция по отношение на дигиталните валути на централните банки, тъй като световната икономика се опитва да се възстанови от последиците от пандемията на COVID-19.

 

Си разговаря с присъстващите на 15-ата среща на върха на лидерите на Г-20 в Саудитска Арабия.


Коментарите идват в момент, когато Китай се опитва да позиционира юана като глобална резервна валута, алтернатива на щатския долар. Тези усилия са част от широкообхватна стратегия за превръщане на значителното икономическо нарастване на Китай в международно влияние на ниво, сравнимо с това на САЩ.


Си Дзинпин подкрепя CBDC


В реч пред световните лидери, присъстващи на срещата на Г-20, фокусирана върху световната реакция на пандемията, Си Дзинпин свърза засиленото международно сътрудничество и разширяването на дигиталната икономика с включването и икономическия растеж. Това, според него, ще помогне за възстановяването на света и за тази цел лидерите на Г-20 трябва да заемат 'приятелска' позиция към дигиталните валути на централните банки.
По думите му:


Г-20 също трябва да обсъди разработването на стандарти и принципи за дигиталните валути на централните банки с отворено и приспособимо отношение и да се справи правилно с всички видове рискове и предизвикателства, като същевременно настоява колективно за развитието на международната парична система.


На 2-ри ноември бе съобщено, че са изхарчени над 300 милиона долара от наскоро стартиралия дигитален юан. Докато други страни като Бахамите и Камбоджа стартираха своите CBDC преди Китай, чистият потенциален мащаб на китайският CBDC - оценен от Goldman Sachs да достигне 1 милиард потребители, 2,7 трилиона щатски долара годишна обща стойност на плащанията (TPV) и 228 милиарда долара в емисии в рамките на 10 години - прави Китай фактическият световен лидер в прилагането на CBDC.


Интернационализиране на дигиталния юан


Анализаторите посочиха, че стремежът на Си Дзинпин да позиционира дигиталния юан начело на глобалното въвеждане на CBDC не е просто технологична конкуренция.Докато Китай контролира приблизително 16,4% от световния БВП, RMB отговаря за едва 1,9% от глобалните плащания, в сравнение с щатския долар, който контролира 79,5% според SWIFT. Очаква се растежът на дигиталният юан да увеличи дела на плащанията на RMB, макар и незначително.


Също толкова значително, дигиталният юан ще представи на Китай възможността за глобална платежна система, която е независима от мрежата SWIFT. 


Това би предоставило на Пекин възможността да увеличи икономическите връзки със страни, които в момента са под ръководени от САЩ икономически санкции като Русия и Северна Корея, като ги сближи в своята икономическа орбита и по този начин реформира глобалния политически ред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Само 40 държави имат право да издават дигитални валути
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света