НАЧАЛО Други

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

03.12.2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

Въпреки това тези компании активно търсят алтернативи и укрепват устойчивостта си, за да устоят на тези репресии.

Съобщава се, че Китай засилва усилията си за създаване на конкуренти на Nvidia, водещия производител на чипове в света. Подкрепена от инвеститори, свързани с правителството на Гуанджоу, Shanghai Biren Intelligent Technology Co. (Biren) получи обещана инвестиция в размер на $280 милиона.

Освен това източниците на Bloomberg твърдят, че Biren се стреми да получи допълнително финансиране от правителството на Хонконг. Междувременно друг китайски стартъп за AI чипове, Moore Threads, успешно си осигури значителна сума чрез кръг на финансиране от серия В.

Тези събития носят облекчение за китайските технологични гиганти като Baidu и Tencent Holdings, които са дълбоко ангажирани с иновациите в областта на изкуствения интелект. Въпреки това те разкриха, че са се запасили с достатъчно чипове на Nvidia, за да поддържат текущите си операции.

Baidu смело заяви, че нейният последен AI модел се конкурира с GPT-4 на OpenAI. Едновременно с това Alibaba представи свой собствен AI модел, Tongyi Qianwen 2.0, който може да се похвали с възможности за разбиране, писане на текстове, разсъждаване и предотвратяване на фалшиви възприятия.

През октомври Министерството на търговията на САЩ разкри ограничения за чиповете, насочени към AI сектора в Китай, като мярка за възпрепятстване на военните постижения на страната, използващи тази технология.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.