НАЧАЛО Финтех

Китай са подали 84 патента за дигитална валута на централната банка

ФЕВ. 13, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Китай са подали 84 патента за дигитална валута на централната банка

Доклади за повече от 80 патента, свързани с дигитални плащания, подадени от Китайската народна банка (PBoC), предлагат конкретно доказателство за стъпките на страната към въвеждане на CBDC.

Китай са сериозни що се отнася до издаването на CBDC


Според Financial Times, централната банка на Китай е подала 84 патента, свързани с плановете си за стартиране на DCEP система за електронни плащания в дигитална валута. Броят на патентите, свързани с CBDC от PBoC, дойде след разследващо проучване от Камарата на дигиталната търговия на САЩ.

Съобщава се, че тези патенти са съсредоточени върху разработването на протоколи, които ще контролират издаването и предлагането на дигитални юани, както и рамка за извършване на междубанкови разплащания и интеграция на CBDC със съществуващата китайска банкова инфраструктура на дребно.

Подадените заявки за патент също сочат, че предложената „токеномика“ се разглежда от работната група DCEP. Някои патенти показват планове за програмирани механизми за контрол на инфлацията.

Други заявки за патент навяват към създаването на слой от средно ниво, който ще позволи на клиентите да депозират фиат и да теглят дигитален юан. Подобни патенти също споменават създаването на дигитални портфейли или чип карти за по-дребните компании, които ще притежават CBDC.

Коментирайки мащаба на плана за дигитална валута в Китай, Периан Боринг, председател на Камарата на дигитална търговия, отбеляза,

"Темата е, че Китай направи големи инвестиции и приема това много сериозно. Това е коренно различно от подхода на САЩ и това просто го подчертава."


Както по-рано бе съобщено, работата на Пекин върху предложената дигитална валута се движи безпроблемно, но няма информация за дата на пускане, обявиха от властите.

Америка навлиза в надпреварата за дигитална валута


Напредъкът на Китай по CBDC предизвиква вълна от интерес в Европа и Съединените щати. Работата на Пекин върху суверенна дигитална валута, която би могла да бъде възприета от по-малките държави, засили натиска върху централните банкери в големите икономики да обмислят да въведат собствени дигитални валути.

Явявайки се пред Конгреса във вторник (11-ти февруари 2020 г.), Джером Пауъл, председателят на Федералният резерв разкри, че разработки като Libra на Facebook и плановете на Китай извеждат CBDC на преден план.

В Япония някои законодатели настояват централната банка на страната да създаде дигитализирана йена в отговор на плановете на Китай. Според съобщенията, Япония също иска да лобира САЩ, за да превърне суверенните дигитални валути в основен акцент на следващата среща на Г7.

Среща на представителите на централни банки от Канада, Швеция, Швейцария, Япония, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) е предвидена да се проведе през април.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Коронавирус ли ще е катализатора за революцията на дигиталните пари?
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Bank of Korea стартира тест на националната ѝ криптовалута

Според доклад на Yonhap, изпитанието, започнало миналия месец, е 22-месечна програма, фокусирана върху технологичните и законовите разпоредби, необходими за стартирането на CBDC.Банката на Корея (BoK)...
АПР. 9, 2020 10:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

SoFi придобива процесора за плащания Galileo в сделка за 1.2 млрд. долара

В прессъобщение от 7-ми април, SoFi обявиха, че са подписали споразумение за изплащане на 1,2 милиарда долара за Galileo Financial Technologies.Според доклад на CNBC, плащането ще се състои от 75 мили...
АПР. 9, 2020 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Балтическата дигитална банка Lunar привлече инвестиция от 20 милиона

През август 2019 г. Luna r събра 26 милиона евро свеж капитал и получи пълен европейски банков лиценз от датския орган за финансов надзор.Последната инвестиция - водена от Seed Capital, с участието ...
АПР. 4, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut ще предложи крипто на всички потребители поради глобалната пандемия

Компанията заяви, че разширява достъпа по-рано от планираното поради глобалната икономическа криза.В имейл до потребителите от 1-ви април финтех компанията, основана в Обединеното кралство, обяви, че ...
АПР. 3, 2020 22:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света