НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Китай изгонва над 50% от Биткойн миньорите в света

ЮНИ. 22, 2021 19:50 7 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Китай изгонва над 50% от Биткойн миньорите в света

Китай отдавна е дом на повече от половината Биткойн миньори в света, но сега Пекин иска да ги изогни възможно най-скоро.

През май правителството призова за сериозни мерки срещу добива и търговията с Биткойн, определяйки това, което се нарича в крипто кръговете като ‘голямата мaйнинг миграция’. Това може да промени играта за Тексас.

 

Майнингът е енергоемкият процес, който едновременно създава нови монети и поддържа леджъра на всички транзакции на съществуващи цифрови токени.

 

Въпреки липсата на резерви, които предизвикаха прекъсвания през цялата зима миналата зима, Тексас често има едни от най-ниските цени на енергията в света и делът му от възобновяеми източници нараства с течение на времето, като 20% от мощността му идва от вятъра към 2019 г. Като бонус има дерегулирана електрическа мрежа, която позволява на клиентите да избират между доставчици на енергия, и най-важното е, че нейните политически лидери са много про-крипто - мечтани условия за миньор, който търси приемане и евтини източници на енергия.

 

Ще видите драматична промяна през следващите няколко месеца”, каза Брандън Арванаги, по-рано инженер по сигурността в крипто борсата Gemini.

 

Имаме губернатори като Грег Абът в Тексас, които насърчават добива. Той ще се превърне в истинска индустрия в Съединените щати, което ще бъде невероятно.

 

Доминантността на Китай в добива

 

Данните за глобалното разпределение на добивната мощност за 2021 г. все още не са налични, но минали оценки показват, че 65% до 75% от добива на Биткойн в света се е извършвал в Китай - най-вече в четири китайски провинции: Синцзян, Вътрешна Монголия, Съчуан и Юнан.

 

Хидроенергията на Съчуан и Юнан дава възможност за добив чрез възобновяеми енергийни източници, докато Синцзян и Вътрешна Монголия са дом на много от китайските въглищни централи.

 

Съкращаването на миньорите вече започна във Вътрешна Монголия. След като не успяха да постигнат климатичните цели на Пекин, лидерите на провинцията решиха да дадат на миньорите два месеца за прекратяване, изрично обвинявайки своите енергийни пропуски върху крипто добива.

 
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Мечият пазар e потвърден според CEO-то на CryptoQuant

Основателят на Castle Island Ventures - Ник Картър казва, че макар да не е напълно ясно какви ще са следващите стъпки на Китай, остава твърде вероятно да видим поетапно спиране на дейността, каквото има и до момента.

 

Изглежда, че преминаваме от декларация за политика към реално изпълнение в относително кратък [период]”, добави той

 

Начинът, по който се измерва това изселване, е чрез разглеждане на хашрейта, който описва изчислителната мощ на всички миньори в Биткойн мрежата.

 

Като се има предвид спадът в хашрейта, изглежда вероятно инсталациите да бъдат изключени в цялата страна”, продължи Картър, който също смята, че вероятно 50% до 60% от целия хашрейт на BTC в крайна сметка ще напусне Китай.

 

Въпреки че съобщението на Китай не е подкрепено от политики, това не пречи на миньори като Алехандро Де Ла Торе да намалят загубите си и да направят изход.

 

Не искаме да се сблъскваме всяка година с някаква нова забрана”, заяви Де Ла Торе, вицепрезидент на базирания в Хонг Конг пул Poolin.

 

Така че ние се опитваме да диверсифицираме нашия глобален хашрейт за добив и затова се преместваме в САЩ и Канада.

 

Една от най-големите характеристики на Биткойн е, че той е напълно агностичен за местоположението. Миньорите се нуждаят само от интернет връзка, за разлика от други индустрии, които трябва да са относително близо до крайните си потребители.

 

Готиното за Биткойн, което е недооценено от много от [критиците], е, че това е преносим пазар; можете да го насочите към източника на енергия”, каза Стив Барбър, основател на Upstream Data, компания, която произвежда и доставя преносими добивни решения за петролни и газови съоръжения.

 

Въпреки това изселването няма да бъде моментално и твърде рязко. Това е така, защото на миньорите ще им отнеме известно време или да преместят машините си извън Китай, или да ликвидират активите си и да преустановят операциите си на друго място.

 

Къде отиват миньорите?

 

Тъй като големите майнинг компании се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива като разход обикновено е енергията, те имат сериозен стимул да мигрират към най-евтините източници на енергия в света.

 

На всеки западен домакин, когото познавам, телефоните му звънят”, каза Картър.

 

Китайските миньори [или тези миньори, които са базирани в Китай], гледат към Централна Азия, Източна Европа, САЩ и Северна Европа.

 

Една от възможните дестинации е съседът на Китай, Казахстан. Въглищните мини в страната осигуряват евтино и изобилно енергийно снабдяване. В допълнение, че Казахстан има по-либерално отношение към строителството, което е добро за миньорите, които трябва да построят физически инсталации за кратък период от време.

 

Дидар Бекбауов управлява Xive, компания, която предоставя хостинг услуги на международни миньори. Xive продава и специализираното оборудване, необходимо за добив.

 

Бекбауов твърди, че е спрял да брои колко китайски миньори са му се обадили, за да попитат за преместване. Сред тези запитвания е имало операции с 15 платформи, както и такива с хиляди.

 

Един миньор ни каза, че само правителствените електроцентрали са ограничили добива, а частните ще продължат да обслужват миньорите”, сподели Бекбауов пред CNBC.

 

Но ,по-голямата част от електричеството се генерира от държавни електроцентрали, така че миньорите ще трябва да се преместят. Това ги прави несигурни и отчаяни [в опитите им] да намерят други места”, каза той.

 

Дали Казахстан е перманентна дестинация или просто междинна спирка при по-дългата миграция на запад, предстои да разберем.

 

Арванаги е с бичи настроения за Северна Америка и смята, че хашрейтът там ще нарасне през следващите няколко месеца.

 

Тексас има не само най-евтината електроенергия в САЩ, но е сред най-евтините в света”, добави той.

 

Също така е много лесно да се стартира компания за добив ... ако имате 30 милиона долара, 40 милиона долара, можете да станете първокласен миньор в Съединените щати.

 

Уайоминг също се стреми да бъде про-Биткойн и може да бъде друга дестинация за добив, според Арванаги.

 

Има обаче няколко основни ограничения САЩ да се превърне в глобална дестинация за добив.

 

Първо, времето за изграждане на реалната физическа инфраструктура, необходима за приемане на миньори, вероятно е от шест до девет месеца, каза Картър пред CNBC.

 

САЩ вероятно не могат да бъдат толкова пъргави, колкото другите страни, що се отнася до привличането на тези миньори”, сподели той.

 

Логистиката за преместване също може да се окаже трудна. Има недостиг на транспортни контейнери, благодарение на пандемията Covid.

 

Отговор на екологичните критики

 

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск критикува копаенето на Биткойн, твърдейки, че е вредно за околната среда. Това не е нова критика.

 

Години наред скептиците обвиняваха най-популярната криптовалута в света в замърсяване на планетата, докато поддръжниците възхваляват добродетелите на Биткойн и ролята му за ускоряване на нарастването на употребата на възобновяема енергия.

 

Не е ясно дали напуксането на миньорите ще прекъсне дебата около въглеродния отпечатък на криптовалутата. Доминантният аргумент към момента е, че голяма част от Биткойните в света се добиват с китайски въглища.

 

...това определено е подобрение“, каза Картър.

 

Но Китай има и най-многобройните [неизполвани] водни ресурси в света.

 
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Илон Мъск е турист в крипто пространството, според директора на Celsius

Страната предлага значителни ресурси за вятърна, слънчева и особено хидроенергия на юг. Например, мрежата на Синдзян е 35% захранвана от вятърна и слънчева енергия.

 

Ако в крайна сметка всички миньори напуснат Китай, това ще означава по-малко добив с изкопаеми горива, но също така ще означава, че делът на добива от възобновяеми енергийни източници в мрежата ще намалее. Ето защо въпросът къде се намират тези миньори може да се окаже критичен за бъдещето на Биткойн.

 

Това е най-голямата история тази година за Биткойн”, добави Картър.

 

Де Ла Торе казва, че се стремят да разширят дейностите, използвайки зелена енергия. Тази тенденция вече е в процес на развитие. Той също така твърди, че хидроцентралите обикновено са по-евтини от изкопаемите горива в повечето части на света.

 

Копаенето е чувствително към цените, следователно е и да се търси най-ниската цена на енергия, а енергията с най-ниска цена [обикновено] е възобновяема, тъй като ако изгаряте изкопаеми горива...Той има разходи за добив, рафиниране и транспорт”, обясни главният изпълнителен директор на Blockstream Адам Бак.

 

Всяка година инвестиционна банка Lazard публикува разбивка на енергийните разходи по източници. Докладът му за 2020 г. показва, че много от най-често срещаните възобновяеми енергийни източници са или равни или по-евтини от конвенционалните енергийни източници като въглища и газ. И цената на възобновяемата енергия продължава да намалява.

 

Но има ограничения при управлението на криптовалути чисто чрез възобновяема енергия.

 

Въпреки че слънчевата енергия и вятърът сега са най-евтините енергийни източници в света, и двете захранвания се сблъскват с ограничения в мащаба, така че има опасения относно жизнеспособността на миньорите, които се обръщат единствено към вятърна или слънчева енергия.

 

Следващите шест месеца

 

Понастоящем няма толкова голям капацитет за добив в световен мащаб, който да е готов да поеме китайските миньори. Докато те се стремят да намерят нов дом, можем да видим как хашрейтът се губи - и остава офлайн.

 

На практика това означава, че всички останали миньори са по-печеливши за определен период от време.

 

Наличието на по-голямо географско разпределение би изравнило световния баланс на силите и това също би намалило способността на която и да е суверенна нация да контролира мрежата.

 

Може да видим и появата на специализирани крипто икономически зони през следващите няколко месеца.

 

Ще видите юрисдикции, които заемат много благоприятна позиция и създават еквивалент на специални зони, за да насърчат миньорите да хостват на местно ниво”, каза Картър.

 

Тук го виждаме на щатско ниво. Ще го видите и на държавно. Може дори да видите субсидирана електроенергия за добив.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Дали дигиталното евро е по-добро от CBDC?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (4)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Фючърсният Биткойн ETF направи изключителен дебют

Борсово търгуваният фонд за Биткойн на ProShares (BITO) отбеляза най-високия “естествен” обем за първия ден за ETF, като цифрата достигна малко над $1 милиард до края на деня на откриването.Това е вто...
ОКТ. 21, 2021 15:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Илон Мъск коментира цената на Биткойн

Ексцентричният предприемач публикува снимка на двойка, която се взира в цените на Биткойн и Етериум от леглото си, като двете най-големи монети са с цени от $69,000 и $4,200. BTC достигна връх малко н...
ОКТ. 21, 2021 14:14 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Защо Биткойн достигна нов връх? - JPMorgan

Според неотдавнашната публикация на Bloomberg, от инвестиционната банка JPMorgan смятат, че BITO Биткойн ETF, който бе стартиран на NYSE във вторник, не е причината за скока на цената на водещата крип...
ОКТ. 21, 2021 16:53 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето защо 2022г. ще е невероятна за Биткойн

В ново видео Дейвис каза, че скорошното натрупване на Биткойн от дългосрочни притежатели показва, че 2022 г. “може да бъде по-бича, отколкото можем да си представим”.Разглеждайки графика, споделена от...
ОКТ. 21, 2021 08:33 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света