НАЧАЛО Други

Китай агресивно изкупува злато – централните банки намаляват доларовите си резерви

ноември 2, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай агресивно изкупува злато – централните банки намаляват доларовите си резерви

Централните банки по света, начело с Китай, активно увеличават златните си резерви, за да се диверсифицират от щатския долар и да извършват търговия в местни валути.

Световният съвет по златото отчита забележимо съживяване на търсенето от страна на централните банки, като очакванията са, че общият обем за тази година може да се доближи или да надхвърли предишния рекорд. През 2023 г. централните банки са придобили 800 метрични тона злато, което е с 14% повече от миналата година, като само на Китай се падат 181 тона, притежавайки общо 2,192 тона.

Този скок в придобиванията на злато е особено изразен през третото тримесечие, което го прави най-силния период на покупки на злато през 2023 г. Тази тенденция се дължи на желанието на централните банки да намалят зависимостта си от щатския долар, подсилено от по-широкото глобално отдалечаване от зелените пари. Отдръпването от долара набра скорост, след като САЩ наложиха санкции на Русия, което накара много държави да потърсят алтернативи.

Китай е виден привърженик на дедоларизацията, като наред с намаляването на притежаваните от него американски държавни ценни книжа участва във валутни суапове и споразумения без долари с други държави.

Отвъд геополитическите стратегии привлекателността на златото се крие в статута му на сигурен актив, осигуряващ хедж срещу инфлация и обезценяване на валутата по време на несигурност като рецесии или конфликти.

Вътрешноикономическите предизвикателства, включително забавянето на икономиката, също подхранват устрема на Китай към златото. Освен това глобалната инфлация отслаби много валути, което допълнително стимулира търсенето на благородния метал. Неотдавнашните конфликти в Близкия изток повишиха цените на златото с 10% за малко повече от две седмици, като временно надхвърлиха $2,000 за тройунция, отбелязвайки най-високото ниво от средата на май.

Този скок в придобиването на злато отразява съгласуваните усилия на централните банки по света да предпазят икономиките си от валутна нестабилност и икономическа несигурност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.