НАЧАЛО Биткойн

Какво се промени в мрежата на Биткойн след халвинга?

25.05.2024 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво се промени в мрежата на Биткойн след халвинга?

Биткойн (BTC), първата и най-известна криптовалута в света, преживя важни етапи през тази година като халвинга и одобрението на спот BTC ETF.

Халвинг събитията оказват влияние върху динамиката на търсенето и предлагането на Биткойн, като намаляват възнагражденията за добив и по този начин намаляват инфлацията му.

Сходства при предишни халвинг събития

Неотдавнашния халвинг на Биткойн следва модела, зададен от предишните, като намалява наполовина възнагражденията за добив на половина. Този механизъм има за цел да намали инфлацията на Биткойн и да промени динамиката на предлагането му. В исторически план това е довело до няколко ключови ефекта:

1.Намаляване на предлагането

Непосредственият резултат от халвинга е намалената скорост, с която се въвеждат нови BTC в обращение. Това намаляване на предлагането, при постоянно или нарастващо търсене, има тенденция да създава натиск за повишаване на цената.

2. Първоначална нестабилност на цената

След халвинга Биткойн често се търгува в диапазон или с лек спад на цената. Това се наблюдаваше и при последното халвинг събитие, при което цената на Биткойн показа значителни колебания, като се колебаеше около $63,000, преживя малка разпродажба и след това възстанови част от тези загуби.

3. Забавено въздействие върху цената

Ценовото въздействие на халвинг събитията рядко е незабавно. Исторически погледнато, значителни увеличения на цените се наблюдават месеци след него, тъй като участниците на пазара се приспособяват към новата динамика на предлагането.

Разлики при това този халвинг

Въпреки тези прилики неотдавнашното халвинг събитие се отличава с две съществени разлики:

1. Нова най-висока стойност за всички времена преди халвинга

За разлика от предишните пъти, преди това събитие Биткойн достигна нов исторически връх. Одобрението на спот фондовете за търговия с Биткойн през януари стимулира значителна покупателна активност, като в края на март цената на BTC надхвърли $73,000. Този връх преди халвинга беше безпрецедентен в историята на Биткойн и повлия на последващото пазарно поведение, включително фазата на прибиране на печалби, която доведе до спад на цените.

2. Исторически нисък процент на инфлация

След халвинга инфлационният процент на Биткойн спадна до безпрецедентно ниското ниво от 0.85%. Това е по-ниско от процента на инфлация на златото, традиционно считано за превъзходен хедж срещу инфлация. Това значително постижение позиционира Биткойн като по-привлекателно дългосрочно средство за съхранение на стойност, подчертавайки потенциала му като „дигитално злато“.

Дългосрочен оптимизъм на фона на краткосрочната волатилност

Инвеститорите трябва да управляват очакванията си за краткосрочни печалби след халвинга, тъй като волатилността вероятно ще се запази. Въпреки това дългосрочните перспективи за Биткойн остават положителни по няколко причини:

1.Исторически резултати

В предишни цикли Биткойн е показвал значителни увеличения на цените в годината след халвинга, като често е надхвърлял 400% и е достигал нови исторически върхове. Макар че Биткойн вече постави нов рекорд, дългосрочните ефекти от неотдавнашното събитие, съчетани с повишеното търсене от страна на ETF, могат да окажат значителен натиск за повишаване на цената му.

2.Институционален интерес

Одобрението и приемането на Биткойн ETF-ове показва нарастващ институционален интерес и легитимност, което потенциално може да доведе до навлизане на повече капитал на пазара и да подкрепи по-високи цени.

3.Инфлационен хедж

С оглед на това, че инфлационният коефициент на Биткойн сега е по-нисък от този на златото, привлекателността му като средство за хеджиране срещу инфлация се увеличава, което е привлекателно за инвеститорите, които искат да защитят богатството си от обезценяване на валутата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Ръст на транзакционната активност в мрежата на Биткойн, въпреки значителния FUD

Пропускателната способност на блокчейна на Биткойн надхвърли 90% след халвингът, което се дължи на приемането на нови стандарти и увеличаването на обема на транзакциите.

21.06.2024 21:30 1 мин. четене

14-ият най-богат човек в света коментира Биткойн в социалните мрежи

Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy, наскоро популяризира Биткойн пред Майкъл Дел, изтъквайки положителните му характеристики.

21.06.2024 20:31 2 мин. четене

Microstrategy притежава Биткойн за почти $15 милиарда

Наскоро MicroStrategy придоби допълнително 12,000 BTC между април и края на юни 2024 г., с което общият им брой достигна приблизително 226,331 Биткойн токена на стойност близо $15 милиарда

21.06.2024 20:11 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.