НАЧАЛО Биткойн

Какво представлява Биткойн „Dust“

април 11, 2018 13:59 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво представлява Биткойн „Dust“

Представете си, че имате $ 100 в джоба. Сега си представете, че имате монета на стойност $ 100.

Забелязвате ли разликата?

Биткойн няма да е същия, ако не присъстваха в неговата характеристика големия брой затормозяващи детайли и особености. Малките частички Bitcoin „dust“ са едни от малко познатите за потребителя особености. Както показва аналогията по-горе, Биткойн протоколът понякога се нуждае от генериране на миниатюрни монети на изход, когато потребителите правят транзакции. Монетите са толкова малки, че те изискват по-големи такси в сравнение с тяхната стойност.

Но тъй като Blockchain системата има ограничен капацитет, и сделките на малка стойност, да речем $0.01, често могат да заемат толкова много място, колкото и по-големите транзакции. Ако броят на тези Bitcoin „Dust“ монети стане твърде голям, могат да доведат до проблеми с цялостното функциониране на системата.

В миналото „прахът“ не е бил непременно проблем за потребителите на Bitcoin, но след като таксите нараснаха значително в края на миналата година, това се промени. Правенето на малки транзакции се обезсмисля, след като в повечето случаи самата им стойност е по-ниска от съпътстващите ги такси. Повечето девелопъри са на мнение, че това трябва да се промени, докато таксите все още не са вдигнали отново.

Greg Slepak, девелопър на децентралицирани приложения, както и много други като него, смятат, че сега е момента да се помисли за бъдещето, защото е напълно възможно отново да се върнат високите такси от края на миналата година.

Аргументът за това е, че е по-изгодно да се преместят тези малки данни, докато таксите са относително ниски, особено ако потребителят е събрал много от тях.

Слепак е на мнението, че това е възможност, която не трябва да се изпуска.

Той каза пред CoinDesk:

Едва ли ще дойде по-подходящ момент.


Мерки срещу „прахта“

За да се отърват от този „прах“, потребителите трябва да „консолидират“ всичките си прахови „транзакции“ в една. Това просто означава да изпратите една транзакция, която ефективно обединява всички „прахови“ елементи. Как точно да се идентифицират и отърват от прах, обаче зависи от портфейла, който се използва.

Slepak препоръчва Electrum, портфейл с дългогодишна история, за опростено удостоверяване на плащанията (SPV), който валидира транзакциите с по-малко данни и по този начин се използва често от мобилни устройства.

В този портфейл потребителят може да избере определен брой адреси, които да промени, след което да избере бутона „send from“, за да създаде една транзакция, обединяваща всички тези малки прахови частици в единична транзакция. Все още няма да е интегрирано това, като система при всички портфейли.


Лошо за поверителността?

Лошото на методиката описана по-горе в статията е, че по този начин се разкрива голяма част от личната информация на потребителя.

Най-добрата практика за запазване на личната информация на един потребител е да не се използва повторно един Bitcoin адрес. Ако случаят е такъв, консолидирането на „прах“ от няколко профила едновременно може да компрометира поверителността на потребителя. Тъй като Blockchain технологията е публична е лесно да се каже, че всички тези транзакции са направени от един и същ потребител. Това е особено вярно, ако потребителят е преминал през филтър „know-your-customer“ (KYC), на който се изисква да потвърди самоличността си като начин за ограничаване на финансовото престъпление в света на крипто пренциите.

Ако дори един от адресите на потребителя е свързан с неговата истинска самоличност, при използване на гореописаната функционалност, всички останали адреси, участващи в консолидираната транзакция, се добавят към тази самоличност.

„Това е като да кажеш: ‘ Да, наистина и тези адреси ми принадлежат’ „, отбеляза Слепак.

„Затова хората трябва използват Monero – добавя той, посочвайки я като валутата, която съхранява по-добре личната информация на потребителя и използването на такъв тип транзакция няма да бъде проблем.

Тези тревоги за поверителността са относителни. Ако „прахът“ на потребителя е свързан с един и същи профил, тогава това не е проблем.

Така, Слепак смята, че е време повече хора да започнат да чистят „праховите“ елементи, стига да нямат проблем със споделянето на този тип лична информация.


По-големите препятствия, които предстоят


От друга страна, софтуерния инженер за Blockchain данни, Antoine Le Calvez, твърди, че нивото на прах вече се е понижило доста.

Това е благодарение на по-големите бизнеси, свързани с Bitcoin. Поради високите такси по-рано тази година, по-големите компании бяха принудени да приемат по-ефективни технологии при извършването на транзакции – включително да се отърват от въпросните „прахови“ елементи.

„Coinbase почисти портфейла си и те бяха основен сътрудник“, каза Le Calvez пред CoinDesk. „От края на консолидацията има много по-малко останали Биткойн частици“

Потребителите могат да консолидират транзакциите си, за да спестят пари в бъдеще – ако желаят това. Таксите биха могли да се влошат, ако Биткойн придобие търсене в по-голям мащаб.

Le Calvez добави, че „е лесно“ да почисти „тези останали частици“, когато плащанията не идват в толкова голям обем, както днес. Това може да не е така, ако търсенето отново се повиши, както края на миналата година.Той заяви:

„Истинският тест обаче тепърва предстои.“


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Твърде късно ли е да закупите Биткойн преди 2023?

Биткойн все още диктува модата в крипто света. Но дали си струва да купите сега? Има ли нови проекти на хоризонта? Нека видим в тази статия.

декември 8, 2022 17:19 1 мин. четене

Биткойн: Въпреки забраната, Китай още е движеща сила в пространството

Въпреки че Китай започна да ограничава използването на криптовалути, най-вече на Биткойн (BTC), още през 2013 г., оттогава страната неволно придоби и запази статута на тих крипто кит.

декември 8, 2022 13:55 1 мин. четене

Биткойн обезпечението на Binance вдъхва доверие на пазара

Според световната одиторска компания Mazars гигантът криптоборсата Binance има достатъчно резерви, за да подкрепи Биткойните (BTC) на своите потребители.

декември 8, 2022 12:40 1 мин. четене

Биткойн: Вижте колко са реализираните загуби на инвеститорите

След тазгодишния срив на криптопазарите много от инвеститорите, както тези на дребно, така и институционалните намалиха експозицията си към Биткойн или напълно избягаха от позициите си.

декември 8, 2022 7:37 1 мин. четене