НАЧАЛО Блокчейн

Каква е разликата между традиционната база данни и блокчейн?

СЕП. 7, 2019 21:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Каква е разликата между традиционната база данни и блокчейн?

Разликата между традиционната база данни и блокчейн започва от архитектурата или как технологиите са организирани.

База данни, работеща в световната мрежа, най-често използва мрежова архитектура "клиент-сървър".

 

Потребител (клиент) с разрешения, свързани с акаунта им, може да променя записи, които се съхраняват на централизиран сървър. Променяйки „главното копие“, всеки път, когато потребителят има достъп до база данни с компютъра си, той ще получи актуализираната версия на записа в нея. Контролът върху базата данни остава с администраторите, което позволява поддържането на достъп и разрешения да бъде отговорност на централен орган.

 

Това изобщо не е същото като с блокчейн

 

За базата данни на блокчейн всеки участник поддържа, изчислява и актуализира нови записи. Всички възли (нодове) работят заедно, за да гарантират, че всички стигат до едни и същи изводи, осигурявайки вградена сигурност за мрежата. Последиците от тази разлика са, че блокчейн мрежите са добре пригодени като система за запис на определени функции, докато централизирана база данни е напълно подходяща за други функции.

 

Децентрализиран контрол

 

Блокчейн системите позволяват на различни страни, които не се доверяват една на друга, да споделят информация, без да изискват централен администратор. Транзакциите се обработват от мрежа от потребители, действащи като механизъм за консенсус, така че всеки създава една и съща споделена система от записи едновременно.

 

С централизирана база данни, всеки, който има достатъчен достъп до тази система, може да унищожи или повреди данните вътре. Това прави потребителите зависими от администраторите.

 

Някои администратори успяха да си спечелят доверието на хората. Парите на клиентите не се крадат от банки, които ги регистрират и ги държат в частни бази данни, например.

 

Но това също означава, че тези, които имат контрол, например банка, трябва да харчат милиарди долари, запазвайки тези централно поддържани бази данни да не бъдат променяни от хакери или от някой, който би могъл да извлече полза от загубата на друг.

 

Ако централните администратори, на които се доверяваме да пазят информацията в тайна, не успеят в това отношение, тогава загубите ще бъдат налице.

 

Повечето централизирани бази данни поддържат актуална информация в определен момент. Те малко или много са запис на момент във времето.

 

Блокчейн базите данни са в състояние да запазят информация, която е актуална сега, но също така и цялата информация, дошла преди. Блокчейн технологията може да създава бази данни, които имат собствена история. Те растат като постоянно разширяващи се архиви от собствената си история, като същевременно предоставят "портрет" в реално време.

 

Разходите, необходими за компрометиране или промяна на тези бази данни, накараха хората да наричат блокчейн неизменяем.

 

Производителност

 

Докато блокчейн мрежите могат да се използват като системи за запис и са идеални като платформи за транзакции, те се считат за бавни в сравнение с възможностите на технологиите за дигитални транзакции като Visa и PayPal.

 

Макар че със сигурност ще има подобрения в това представяне, естеството на блокчейн технологията изисква да се жертва известна скорост. Разпределените мрежи не споделят и комбинират мощност на обработка, всяка независимо обслужва мрежата, след което сравнява резултатите от своята работа с останалата част от мрежата, докато няма консенсус, че нещо се е случило.

 

От друга страна, централизираните бази данни съществуват от десетилетия и виждат, че тяхната производителност се увеличава благодарение на формула, дошла да определи иновациите в дигиталната ера: Закона на Мур.

 

Поверителност

 

При Биткойн всеки може да напише нов блок във веригата и всеки може да го прочете.

 

Мрежата или протоколът на разрешеният блокчейн, подобно на централизирана база данни, може да бъде настроен, така че само разрешени участници могат да записват в базата данни или да четат в нея.

 

Но ако поверителността е единствената цел и доверието не е проблем, блокчейн базите данни нямат предимство пред централизираните.

 

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Блокчейн новини

Най-голямата банка в Германия се присъединява към блокчейн мрежата на JPMorgan

Най-голямата германска банка “Deutsche Bank” се присъедини към проекта на JPMorgan, базиран на блокчейн, Междубанковата информационна мрежа (IIN). Стартирана като пилотна програма през 2017 г., иници...
СЕП. 17, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Първата финансова институция, която издаде облигация на блокчейн

Този ход е показател за нарастващото значение на ETH във финансите.Токенизирана облигация за 20 милиона долара С помощта на Nivaura, базирана в Лондон финтех компания, испанският банков гигант разрабо...
СЕП. 14, 2019 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nasdaq изброи алткойн индекс с изключителна възвръщаемост

Defix (DEFX) е първият алткойн индекс след популярните децентрализирани финансови проекти, базирани на Етериум (DeFi). За шестте криптовалути се казва, че са най-обещаващите в сектора: Augur, Gnosis, ...
СЕП. 14, 2019 19:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Блокчейн технологията ще бъде стандартизирана до 2021 година

Според изследователския доклад, публикуван на 5 - ти септември, тези стандарти вероятно ще бъдат установени в блокчейн индустрията до 2021 г. и ще бъдат положителни за „бъдещи секюритизации, използващ...
СЕП. 8, 2019 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света