НАЧАЛО Биткойн

Къде отиват сезираните криптовалути

април 30, 2018 7:50 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Къде отиват сезираните криптовалути

От ранните им дни, криптовалутите се свързват от много хора с черни пазари и незаконни дейности.

Функцията на Биткойн, позволяваща да се извършват директни плащания без участието на финансови институции, се използва като начин да се избегне институционален контрол.

Проучване на Университета по технологии в Сидни (UTS) установи, че „приблизително половината от Биткойн транзакциите са свързани с незаконна дейност“.

Добре е да имаме предвид, че има почти 28.5 млн. Биткойн портфейла, които притежават повече от 0.001 BTC, и много потребители притежават няколко портфейла.

Независимо от това, факт е, че някои незаконни дейности се извършват с криптовалути. Нека да анализираме някои случаи, при които държавните власти са заловили крипто активи поради незаконни дейности и са установили къде се озовават.

Международните органи не подценяват този въпрос. Европол, неотдавна призна, че „три до четири милиарда паунда на пари в брой в Европа се перат през криптовалути“.

Изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт подчерта, че:

Постъпленията от престъпна дейност се превръщат в Биткойни, разделени на по-малки суми и дадени на хора, които като че ли не са свързани с престъпниците, но действат като“мулета на пари“. Тези мулета след това превръщат Биткойни обратно в твърди пари, преди да ги върнат на престъпниците.

Silk road

Silk Road беше уебсайт, който функционира като онлайн черен пазар за продажба на незаконни наркотици. Той използва Биткойн за уреждане на сделките между потребителите на сайта. След две години разследване, Федералното бюро за разследване арестува основателя. Бяха конфискувани над 170 000 Биткойна, които по това време съставляват около 1,5% от всички Биткойни в обращение.

Затварянето на Silk Road не беше единствената дейност, извършена от международните органи. През ноември 2014, полицията в Хесе, Германия, заедно с Европол и ФБР, работеха срещу незаконните онлайн магазини Hydra и Silk Road 2.0.

Тези магазини са били използвани от приблизително 150 000 души, които всеки месец купували наркотици на стойност милиони евро, използвайки Биткойн. Тази операция доведе до изземването на 126 Биткойна от собствениците на уеб сайтовете.

Българския случай

Операция беше проведена на 19ти май 2017 г. от българската полиция с подкрепата на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа. Съвместните сили спряха организирана престъпна група, която набираше корумпирани митнически служители в много европейски страни с цел да проникнат в компютъризираните митнически системи и да избегнат плащането на данъци.

Нарушителите избират Биткойн като начин за инвестиране на парите, получени като резултат от дейността им. В резултат на полицейското разследване, е заловен впечатляващ брой криптовалута – 213,519 Биткойн.

Аукциони за криптовалути


Сезирането на криптовалути става все по-често в резултат от международни разследвания. Националните органи започнаха да мислят какво да правят с иззетите монети.

САЩ бяха едни от първите страни, които обърнаха внимание на проблема и започнаха да организират търгове, продаващи присвоените криптовалути.

Ами България? Според изчисленията, стойността на 213 000 заловени Биткойна би била достатъчна, за да се изплати една пета от националния дълг на България. Понастоящем пропорцията ще е малко по-различна, тъй като дългът на страната е около 16 милиарда долара, докато стойността на този валутата ще бъде около 2 млрд. долара. Днес обаче не е ясно дали властите наистина притежават тези монети.

Ръководителят на Специалната прокуратура – Иван Гешев, наскоро заяви, че прокуратурата и Министерството на вътрешните работи не са сезирали “ Биткойн „.

Аукционите биха могли да бъдат положително развитие, което гарантира справедлив и прозрачен процес около преразпределението на крипто активите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Какво да очакваме от Биткойн и големите инвеститори – Том Лий

Ветеранът от Уол Стрийт Том Лий остава бичи настроен за Биткойн (BTC) и очаква криптоиндустрията да излезе от мечия си пазар по-силна.

ноември 28, 2022 10:57 1 мин. четене

Биткойн и Етериум няма да изчезнат, уверява Майк Новограц

Главният изпълнителен директор на фирмата за крипто инвестиции Galaxy Digital казва, че двата водещи дигитални актива няма да изчезнат, въпреки широко разпространените негативни настроения в индустрията.

ноември 28, 2022 7:51 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Стигнахме ли дъно? Фирма за анализи споделя прогноза

Водеща фирма за анализи твърди, че фючърсният пазар на Биткойн (BTC) показва признаци, които преди това са отбелязвали дъната на пазара.

ноември 27, 2022 21:32 1 мин. четене

Вижте прогнозата на трейдър купил Биткойн на $1

Давинчи Джереми, ранен любител на криптовалутите и водещ на канала davincij15 в YouTube, прогнозира, че цената на Биткойн (BTC) ще нарасне десет пъти през следващия бичи пазар, но предупреждава, че преди това може да се срине още повече.

ноември 27, 2022 20:02 1 мин. четене