НАЧАЛО Други

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

02.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

Той сподели, че ако получи указания от правителството на САЩ, финансовата институция ще напусне Китай, като особено подчерта сценария за китайско нахлуване в Тайван като фактор, който би предизвикал подобни действия.

Забележките на Даймън показват готовност за спазване на правителствените директиви и отразяват загрижеността за потенциални смущения, дължащи се на геополитическо напрежение.

Даймън изрази скептицизъм по отношение на вероятността от китайско нахлуване в Тайван, но подчерта значението на дипломатическите усилия между САЩ и Китай за предотвратяване на подобна ситуация. Той призна, че ескалиращото напрежение между двете азиатски страни поставя компании като JP Morgan, които имат широки исторически връзки и неотдавнашно разширяване на дейността си в Китай, в трудна позиция.

Дълбоко вкоренените бизнес асоциации на JP Morgan в Китай, продължаващи повече от век, включват сътрудничество със значими китайски структури като Shein и Bytedance, компанията майка на TikTok.

Компанията, както и други западни предприятия, е изправена пред сложната задача да се ориентира в нарастващото съперничество между САЩ и Китай. Даймън спомена налагането от администрацията на Байдън на ограничения върху износа на усъвършенствани микрочипове като част от усилията да се попречи на китайските компании за изкуствен интелект да се изравнят със своите колеги от Силициевата долина.

Даймън изрази увереност в позицията на САЩ в геополитическата борба, като посочи ограничените съюзници на Китай и демографските предизвикателства като фактори, благоприятстващи САЩ. Той изтъкна демографския проблем на Китай, позовавайки се на предстоящото бреме на грижите за около 400 милиона възрастни граждани до 2040 г. поради застаряването на населението.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.