НАЧАЛО Крипто Крими

Изнудвачи искат заплащане в Биткойн

ноември 8, 2018 17:21 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изнудвачи искат заплащане в Биткойн

Една от отличителните черти на криптовалутите е възможността бързо и лесно да се извършват трансгранични плащания навсякъде по света. Разбира се, тези качества могат да бъдат използвани и за престъпни цели, като хакерство, измама и опити за изнудване. Федералното бюро за разследване (ФБР) издаде предупреждение за нова измама за изнудване.

Изнудвачите винаги търсят за какво да се захванат.

Реалността е, че Биткойн и други виртуални валути им позволяват бърз и лесен начин да съберат средства от жертви.

Новата измама е следната:

Съпруг получава съобщение, което изисква плащане в Биткойн, или съпругата му ще разбере за неговата изневяра.

ФБР е предупредило за този вид измама. Те отбелязват, че измамата започва с имейл или писмо, което съдържа подробна лична информация, като име, адрес, потребителско име и парола.

След това изнудвачът обвинява съпруга, че е изневерява на жена си, посещава порнографски уебсайтове и други неприлични актове. ФБР отбелязва, че писмото за изнудване обикновено съдържа фрази като „инсталирах злонамерен софтуер на сайта за възрастни“ или „аз се натъкнах на неприятните ви деяния“.

В основата на писмото за изнудване е, че ако съпругът не изплати дадена сума в Биткойн, видео или друго доказателство за грешките на съпруга ще бъде изпратено до семейството, работата, приятелите или контактите в социалните мрежи.

ФБР казва, че подобни опити за изнудване са често срещани, когато се появяват новини за скорошен пробив на сигурността в интернет. Те казват, че трябва да се игнорират такива искания, а не да се тварят имейли или прикачени файлове от източници, за които не знаете. ФБР също така казва, че напоследък е имало увеличение на подобни опити за изнудване, които са съобщени на Центъра за жалби за престъпления в интернет (IC3).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене