НАЧАЛО Крипто Крими

Измамниците предпочитат банкови преводи пред криптовалути

ЮНИ. 8, 2021 16:45 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Измамниците предпочитат банкови преводи пред криптовалути

Инвестиционните измами са най-често срещаният тип в Австралия напоследък, разкрива нов доклад на надзорния орган на потребителите в страната.

И докато все повече австралийци стават жертва на измамни схеми, включващи криптовалута, банковите преводи остават любимият начин за извличане на пари от жертви.


Австралийците губят 670 милиона долара за измамници на година, включително 75 милиона долара чрез банкови преводи.


Жителите на Австралия са загубили 851 милиона австралийски долара (почти 670 милиона щатски долара) в над 444,000 съобщени случая на измама през 2020 г. според австралийската Комисия за конкуренция и потребители (ККП) в последния си доклад, пуснат в понеделник.


Докладът събира данни от собствения уебсайт на комисията Scamwatch, австралийския център за киберсигурност Reportcyber, други правителствени агенции и около дузина банки и финансови посредници. Заместник-председателят на ККП Делия Рикард коментира:


Миналата година жертвите на измами отчетоха най-големите загуби, които сме виждали, но по-лошото е, че очакваме реалните загуби да бъдат още по-големи, тъй като много хора не съобщават за тези измами.


Агенцията регистрира нарастващи финансови загуби за инвестиционни измами през 2020 г., като общата цифра достига рекордните 328 милиона австралийски долара (254 милиона щатски долара).


Докладите до Scamwatch са се увеличили с 63% до 7,295, а загубите са нараснали до 66 милиона австралийски долара, или над 51 милиона щатски долара. Почти 34% от хората, които са докладвали за измама с инвестиции, са загубили пари. Средната загуба е била 26,713 австралийски долара, или около 20,000 щатски долара.


Банковите преводи остават най-разпространеният метод на плащане, използван от измамниците, като над 97 милиона австралийски долара (75 милиона щатски долара) са загубени чрез такива преводи, което е 40% увеличение спрямо предходната година.


Според ККП Биткойн (BTC) е вторият най-използван метод на плащане, със загуби от 26,5 милиона долара или малко над 20,5 милиона щатски долара. Добавянето им към категорията “Други плащания”, включително криптовалути като Етериум (ETH) и приложения като Zelle или Skrill, води до общо 50 милиона австралийски долара (почти 39 милиона щатски долара).


Романтични клопки” привличат млади жертви в Австралия към измамни крипто схеми


Въпреки че все още изостават от традиционните методи на плащане, Биткойн и другите крипто плащания стават все по-чести.


Възприетата анонимност на нерегулираните криптовалути може да попречи на възможността за възстановяване на средства или да се идентифицират измамници. Вероятно ще видим засилена употреба на Биткойн и други криптовалути през следващите години”, отбелязва докладът на ККП.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Топ анализатор споделя кои алткойни купува

На фона на продължаващата Covid криза миналата година здравните и медицинските измами се увеличиха повече от 20 пъти в сравнение с 2019 г., отчитайки над 3,9 милиона австралийски долара (3 милиона щатски долара) загуби.


Но през 2020 г. Scamwatch идентифицира нов тип измама, която тя нарича “романтична клопка”, често свързана с крипто плащания. Извършителите таргетират социални групи, които преди това не са претърпели големи загуби.


Обикновено жертвите се свързват с приложение за запознанства, пренасочват се другаде и се привличат в инвестиционна измама, включваща криптовалута, обясниха от КПП.

Младите австралийци на възраст между 25 и 34 години са загубили най-много пари в този тип измами миналата година - 7,3 милиона австралийски долара (5,66 милиона щатски долара).


Общо гражданите са подали 414 сигнала за подобни измами, като загубите достигнаха 15,4 милиона австралийски долара (почти 12 милиона щатски долара). Крипто измамите са най-често срещаните в този тип схема (57%), отбелязва комисията.


Други измами, насочени към потенциални крипто инвеститори, са използвали фалшиви препоръки на знаменитости. Лицето, името и личните характеристики на известна публична личност обикновено се използват за продажба на продукт или услуга. Този продукт може да бъде свързан със здравето или с инвестиционна стратегия, насърчаваща хората да инвестират в различни схеми за криптовалута. В доклада се описва подробно, че на жертвите се предлага възможност за висока възвращаемост за доста кратък период от време от търговска или инвестиционна платформа, която внезапно изчезва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Free Bitcoin ЮНИ. 8, 2021 От няколко месеца се занимавам с един сайт.Това е най-старият крипто кран за Биткойн в света работи от 2013г. Не изисква инвестиция.Който няма Биткойн сега е момента да добие БЕЗПЛАТНО.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Block.one трябва да плати $27,5 милиона в делото за ICO

“Block.one вярва, че този иск е без основание и е изпълнен с множество неточности. Приемането на това споразумение обаче ни позволява да фокусираме повече време и енергия върху управлението на нашия б...
ЮНИ. 15, 2021 08:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

ФБР връщат част от Биткойн откупа за Colonial Pipeline - ето как

Това е рядка, но не безпрецедентна печалба за агенти, които са част от ново сформираната работна група за рансъмуер и дигитално изнудване. Но големият въпрос за участниците на крипто пазара може ...
ЮНИ. 9, 2021 08:39 4 МИН . ЧЕТЕНЕ

Американец бе осъден на две години затвор заради незаконен обмен на криптовалути

Съдебните регистри показват, че Мохамaд, бивш банков служител, е управлявал бизнеса си „Herocoin“ от 2014 до 2019 г., където се твърди, че се е срещал с клиенти, за да прехвърли виртуалната си валута ...
ЮНИ. 4, 2021 08:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Започва гласуване за обезщетението от хака на Mt. Gox

Сагата Mt. Gox продължаваПроцесът на гласуване за плана за рехабилитация на Mt. Gox започна.Кредиторите на вече несъществуващата криптовалутна борса са чакали вземания, свързани с прословутия хак на б...
ЮНИ. 2, 2021 12:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света