НАЧАЛО Други

Изкуственият интелект – катализатор на следващия икономически бум?

октомври 17, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект – катализатор на следващия икономически бум?

Инструментите за генериране на изкуствен интелект (AI) като ChatGPT на OpenAI имат потенциала да революционизират работните места и да стимулират икономическия растеж чрез повишаване на производителността.

Степента на това въздействие обаче зависи от фактори като широкото приемане и ефективното използване.

Goldman Sachs предложи оптимистична оценка, според която генеративният изкуствен интелект може потенциално да увеличи годишния ръст на производителността в САЩ с 1.5 процентни пункта за едно десетилетие, след като бъде широко разпространен.

Това би могло да удвои средния темп на нарастване на производителността от края на 2007 г. насам, което би се изразило в подобно увеличение на растежа на БВП на САЩ. Въпреки това е трудно да се предвиди точно кога ще настъпи широкото приемане.

Историческите примери, като например въвеждането на електричеството, показват, че реализирането на ръста на производителността от новите технологии може да отнеме време. В сравнение с края на 90-те и началото на 2000-те години на ХХ век приемането на генеративния AI може да се ускори поради съществуващата цифрова инфраструктура.

Въпреки това въздействието му върху показателите за производителност може да не е незабавно, тъй като на дружествата и работниците е необходимо време за интегриране и овладяване на технологията.

За да се възползват напълно от генеративния AI, компаниите вероятно ще трябва да инвестират в специализирано обучение на работници, които да могат да свържат възможностите на AI със съществуващите производствени процеси.

Анализът на Goldman показва, че AI може да автоматизира около една четвърт от работните задачи в САЩ, с по-голяма експозиция в административните и правните отрасли, като потенциално може да трансформира задачите в рамките на съществуващите работни места, а не да ги премахва.

Неравномерното приемане на AI може да доведе до изместване на работни места, неравенство в доходите и социални сътресения, особено ако някои компании го приемат по-бързо от други. За да се стигне до повсеместен бум на производителността, ще е необходимо равномерно разпространение и цялостно обучение за прилагането на AI. Настоящата ситуация обаче не съответства на този сценарий.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.