НАЧАЛО Други

Изчезнал Биткойн е предполагаемо свързан с разузнавателната служба на Русия

НОЕ. 16, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Изчезнал Биткойн е предполагаемо свързан с разузнавателната служба на Русия

Загубена криптовалута на стойност $450 милиона от вече несъществуващата крипто борса WEX може и да е била прехвърлена във фонд, принадлежащ на руската разузнавателна агенция - ФСБ, според разследване на BBC, публикувано на 15 ноември.

Неотдавнашното разследване на BBC по делото за крипто борсата BTC-e, в което съоснователят Александър Виник е обвинен в измама и пране на цели $4 милиарда в Биткойн (BTC) в продължение на шест години, разкри нови подробности, които предполагаемо свързват загубени клиентски средства с ФСБ.

Предполагаеми доказателства


BBC извлече аудио файлове, които уж свързват лице на име Антон - предполагаем бившия служител на ФСБ, Антон Немкин - с Алексей Билюченко, съосновател на BTC-e и Константин Малофеев, за който се появиха слухове, че стои зад продажбата на WEX.

По време на бизнес среща през 2018 г., Антон предполагаемо е поискал Билюченко да му предаде студените портфейли, съдържащи крипто активи на WEX. След това неповтърдено предаване, Билюченко е изпратен в отдел на ФСБ в Москва, където няколко служители в цивилни дрехи са го разпитвали за операциите на WEX.

На следващия ден Антон твърди, че Билюченко е поискал да предаде цялата криптовалута, съхранявана в портфейлите на WEX, заявявайки, че активите ще бъдат дадени във „фонда на ФСБ“. По това време портфейлите съдържаха криптовалута на стойност $450 милиона, част от която принадлежала на клиентите на борсата.

В крайна сметка Билюченко се съгласил да преведе горепосочената сума. Данните от Blockchain.com и Explorer.Litecoin.net сочат, че 30 000 BTC и 700 000 LTC са били прехвърлени от гореспоменатите портфейли - което се равнява на $350 милиона по това време.

Други обвинения срещу свързани страни


През юли тази година, Димитрий Василиев, бивш изпълнителен директор на WEX, беше арестуван в Италия. През април 2019 г. Василиев стана обект на криминално разследване от полицейското управление в казахстанския град Алмати, тъй като предполагаемият заподозрян беше обвинен в измама на местен инвеститор в размер на $20 000 чрез WEX.

Същия месец, прокурорите на Съединените щати подадоха жалба срещу BTC-e и Виник. По време на подаването, Надзора за финансови престъпления (FinCEN) определи граждански наказания за BTC-e и Виник миналата година, които са изправени пред глоби в размер на над $88 милиона за борсата и $12 милиона за руснака.

В документацията ясно се посочва, че BTC-e и Виник не са се опитвали да се регистрират във FinCEN, да прилагат практики за борба с прането на пари или като цяло да съобщават за съмнителна дейност.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Музикантите вече ще могат да продават творбите си за XRP

Ripple представи нова платформа, наречена xSongs, която позволява на създателите на съдържание да качват дигиталната си музика и да я продават за криптовалутата XRP.Тези, които са заинтересовани в то...
ДЕК. 11, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Копаенето на криптовалути в Грузия използва 10% от цялата електроенергия на страната

Само миналия месец, Bitmain, водещият в света производител на хардуер за копаене, откри предполагаемо най-голямата ферма за криптовалути в света.Съоръжението от 33 000 акра притежава общ капаците...
ДЕК. 11, 2019 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nike ще токенизира обувките си на Етериум блокчейна

 В документ, публикуван в Службата за патенти и търговски марки в САЩ и от 10-ти декември, Nike заяви, че възнамерява да генерира уникални идентификационни номера и да създаде ERC 721 токени за някои ...
ДЕК. 11, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Социалната мрежа подкрепена от EOS обяви старт на бета версия

Voice обяви датата на стартиране на бета в блог публикация.Фирмата също така съобщи, че ще споделя своя напредък с общността. Компанията твърди, че хиляди вече са се регистрирали, за да участват в б...
ДЕК. 11, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света