НАЧАЛО Други

Ирландските граждани теглят кредити с рекордни темпове

ноември 1, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ирландските граждани теглят кредити с рекордни темпове

Потребителското кредитиране отбеляза значителен скок, като нарасна със 7.3% през годината до септември. По последни данни на Централната банка този темп на растеж е най-високият от ноември 2008 г. насам, по време на пика на финансовата криза.

Само през септември нетното потребителско кредитиране възлиза на €48 милиона, което допринася за общото годишно увеличение. Тази цифра бележи повишение спрямо 6.8% през август. От друга страна, при заемите за различни цели през септември бяха отчетени нетни погашения в размер на €43 милиона.

Регулаторният орган подчерта, че потребителското кредитиране демонстрира положителен растеж през последните 21 последователни месеца. През третото тримесечие на 2023 г. нетното кредитиране се е увеличило с €361 милиона, което е забележителен ръст спрямо предходното тримесечие с €291 милиона.

Инерцията в движението на потребителските кредити за септември, както на месечна, така и на годишна база, се дължеше основно на заеми с матуритет от една до пет години. Освен това към края на септември дългът по кредитни карти с удължен срок на погасяване достигна $822 милиона, отбелязвайки 4.8% увеличение на годишна база, за разлика от 1.4%, отчетени през същия период на предходната година.

През септември нетното кредитиране на домакинствата нарасна до €231 милиона спрямо €216 милиона през август. Това нарастване се дължеше главно на увеличаването на кредитите за покупка на жилище.

Централната банка обаче отбеляза, че в месеците в края на тримесечието обикновено се наблюдава по-голямо от средното увеличение поради сезонни статистически влияния. На годишна база кредитите за домакинствата отбелязаха увеличение от 1.5% спрямо 1.4% през август.

Годишното изменение на кредитите за покупка на жилище, когато се вземат предвид както балансовите, така и секюритизираните кредити, се повиши с 1.3% през септември, което е леко увеличение спрямо 1.2% през август.

Същевременно депозитите на домакинствата достигнаха €153 милиарда през септември, което представлява увеличение с €664 милиона спрямо предходния месец. На годишна база депозитите на домакинствата отбелязаха нетно увеличение от €5.8 милиарда. Темпът на прираст обаче отбеляза леко забавяне, като спадна до 3.9% от 4.3% през август. Депозитите с договорен матуритет до две години останаха основният двигател на това нарастване, като през месеца се увеличиха с €635 милиона. Тези депозити съставляваха цялата част от прираста на депозитите на домакинствата през третото тримесечие.

Обратно, нетното кредитиране за нефинансови предприятия стана отрицателно през септември, като възлезе на -€128 милиона. В годишно изражение кредитирането на нефинансовите предприятия отбеляза по-нататъшно забавяне, като през септември спадна до -2.4% спрямо -1.2% през август.

Депозитите от нефинансови предприятия възлизат на €78 милиарда в края на септември, като през месеца нетните тегления възлизат на €2 милиарда спрямо тегления от €589 милиона през август.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.