НАЧАЛО Други

Иран призовава държавите да зарежат долара

ноември 3, 2023 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Иран призовава държавите да зарежат долара

Иран, като нов член на БРИКС, призова Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да се откаже от използването на щатския долар за глобални транзакции.

Иран се застъпи за увеличаване на трансграничните разплащания в местни валути, а не в щатски долари. Те смятат, че справедлив и балансиран нов световен ред може да бъде постигнат, ако държавите намалят зависимостта си от щатския долар в международната търговия.

Този призив идва в момент, когато САЩ замразиха $6 милиарда в ирански петролни пари след нападението на Хамас срещу Израел, което предизвика икономически трудности за Иран.

Мохамед Мохбер, вицепрезидент на страната, подчерта необходимостта от справедлив и балансиран световен финансов пазар, като заяви, че това може да се постигне само чрез намаляване на значението на щатския долар.

Той заяви, че преходът към търговия в национални валути, както и засиленото сътрудничество в областта на енергетиката, промишлеността и модерните технологии, играят решаваща роля в това начинание.

Мохбер специално призова страните членки на ШОС да засилят разплащанията в съответните си национални валути, вместо да използват щатския долар. Както ШОС, така и БРИКС проучват начини за насърчаване на използването на местни валути за международни транзакции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.