НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ e по-страшнa, отколкото се съобщава

19.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ e по-страшнa, отколкото се съобщава

Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, смята, че преразглеждането на един по-стар метод за проследяване на инфлацията може да даде по-ясна представа за икономическите предизвикателства, пред които са изправени американците.

В наскоро публикуван документ, чийто съавтор е Съмърс, вниманието е насочено към въздействието на високите лихвени проценти върху потребителите в САЩ. Документът се опитва да предложи алтернативна гледна точка за инфлацията, като въвежда отново метода на икономиста Артър Окън за измерване на инфлацията, който включва личните лихвени проценти и разходите за финансиране на жилища. Тези фактори бяха част от индекса на потребителските цени (ИПЦ) до 1983 г., когато бяха премахнати.

Според документа използването на метода отпреди 1983 г. би показало значителен скок на индекса на потребителските цени през ноември 2022 г., достигащ около 18%, в сравнение с официалната стойност на правителството от 4.1%. Това разминаване очертава по-тревожна картина на инфлацията от тази, която показват официалните данни.

Съмърс доразви това несъответствие в Х, като подчерта, че изключването на разходите за ипотеки и плащания за автомобили от ИПЦ означава, че настоящите изчисления на инфлацията не успяват да обхванат пълното въздействие на колебанията на лихвените проценти върху благосъстоянието на потребителите. Като реконструират ИПЦ въз основа на епохата на Окун, авторите твърдят, че могат да обяснят 70% от разликата в потребителските нагласи, наблюдавана през миналата година.

Разкритието, че инфлацията може да е била значително по-висока от отчетената, може да хвърли светлина върху сериозната разлика между официалните данни и нарастващите разходи за стоки от ежедневна необходимост като хранителни стоки и жилища.

Съмърс също така посочва, че личните лихвени плащания, които не се отчитат в правителствения индекс на потребителските цени, са се увеличили с над 50% през 2023 г. В документа се твърди, че това рязко увеличение на разходите по заеми е създало значителни предизвикателства за потребителите, особено на жилищния пазар, където собствениците на жилища не са склонни да продават поради потенциалното увеличение на ипотечните плащания за следващото им жилище.

Документът, озаглавен “Цената на парите е част от цената на живота: Нови доказателства за аномалията в потребителските нагласи“, предоставя допълнителни сведения по тези въпроси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.