НАЧАЛО Други

Индия и Бангладеш загърбват долара, ще търгуват със собствените си валути

май 14, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Индия и Бангладеш загърбват долара, ще търгуват със собствените си валути

Бангладеш и Индия са постигнали споразумение да извършват търговия, използвайки съответните си валути - така и рупия, за да заобиколят господстващото положение на щатския долар и да насърчат регионалния бизнес, както съобщава служител на Бангладешката банка (ББ) пред Анадолската информационна агенция.

Това решение е взето от двете съседни държави в отговор на кризата с долара, пред която са изправени редица държави, включително тези от региона, поради продължаващия конфликт между Русия и Украйна и произтичащото от него напрежение върху доларовите резерви, държани от централните банки. Медиите съобщават, че процесът на внос в Бангладеш е бил нарушен поради недостиг на долари в търговските банки.

Длъжностни лица в двете страни смятат, че извършването на транзакции в таки и рупии, наред с долара, ще помогне за облекчаване на натиска върху доларовите резерви и за намаляване на търговските разходи.

Съгласно тази нова договореност цените на вноса и износа между двете страни могат да се обменят директно, като се използват таки и рупии.

Основната цел на това решение е да се стимулира регионалната търговия, да се намалят бизнес разходите и да се ускорят транзакциите.

Според Мезбаул Хаке, изпълнителен директор и говорител на ББ, Индия е важен търговски партньор за Бангладеш и този ход ще доведе до намаляване на разходите, по-бързи транзакции и увеличаване на регионалната търговия.

Хаке посочи примерите със Сингапур-Индия, Сингапур-Малайзия и Австралия-Южна Африка, където търговията и транзакциите вече се извършват в местни валути.

За да изпълнят това решение, Sonali Bank и Eastern Bank в Бангладеш са започнали процес на откриване на транзакционни сметки в State Bank of India и ICICI Bank. По същия начин двете индийски банки откриват сметки в двете банки в Бангладеш. Хаке изрази надежда, че този процес ще започне през юни.

По-рано ББ заяви, че ще позволи на банките да откриват акредитиви в рупии, ако желаят, и всеки търговец в Бангладеш може да направи същото за целите на вноса или износа.

Неотдавна делегация от Индия посети Дака и проведе разговори със Sonali Bank и Eastern Bank. Централните банки на двете държави взеха политически решения в подкрепа на тази инициатива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.