НАЧАЛО Други

Икономистът Нуриел Рубини отправи предупреждение за икономиката на САЩ

септември 20, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономистът Нуриел Рубини отправи предупреждение за икономиката на САЩ

Популярният икономист Нуриел Рубини, известен като "Dr. Doom", предупреди, че икономиката на САЩ се сблъсква с различни предизвикателства, което показва, че все още може да предстои период на икономическо свиване.

По време на неотдавнашно интервю за телевизия Bloomberg Рубини изказва предположение, че Федералният резерв вероятно ще запази сравнително високи лихвени проценти въпреки преобладаващия оптимизъм на пазарите.

Той подчерта, че е малко вероятно Фед да намали лихвите в близко бъдеще, тъй като има няколко фактора, които възпрепятстват инфлацията да достигне целта на централната банка от 2%.

Освен това Рубини твърди, че за САЩ се очертава потенциален икономически спад, тъй като Федералният резерв продължава да поддържа високи лихвени проценти. Според него комбинацията от затегнати финансови условия и повишени цени на петрола може да ускори период на икономическо забавяне.

Той добави:

Положителният аспект е, че не ни очаква сериозен икономически спад. Истинският въпрос се състои в това дали се насочваме към меко или бурно приземяване, като второто представлява кратка и лека рецесия.

Що се отнася до този дебат, изходът остава неясен. Паричната политика действа с продължителни и променливи времеви интервали. Възможно е Фед да се окаже принуден да приложи допълнителни мерки за затягане на паричната политика. Със затягането на финансовите условия може да се появят предизвикателства, свързани с кредитирането.

Рубини вярва, че повишените цени на петрола, от една страна, предполагат повишена инфлация, но и потенциален потискащ ефект върху икономическата активност, дори в рамките на САЩ.

Следователно според него въпросът дали САЩ се насочват към действително меко приземяване, а не към кратка и лека рецесия, остава нерешен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.