НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ е изправена пред два сериозни проблема – JPMorgan

октомври 4, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ е изправена пред два сериозни проблема – JPMorgan

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън изрази загриженост по повод на две сериозни предизвикателства пред САЩ.

В неотдавнашно интервю за телевизия Bloomberg Даймън изтъкна своята бдителност по отношение на тези изключителни макроикономически фактори и потенциалното им въздействие върху икономиката на САЩ.

Той подчерта опасенията си относно предстоящите “буреносни облаци“, позовавайки се на несигурността относно тяхното време и потенциални последици. Като първо предизвикателство той определи безпрецедентния мащаб на фискалните разходи, които са най-големите в мирно време както в САЩ, така и в световен мащаб.

Това се случва на фона на вече повишените дефицити и въвеждането на количествено затягане (QT) – мярка на политиката, която никога досега не е прилагана. Докато някои очакват QT да протече безпроблемно, Даймън остава скептично настроен и очаква поне известна степен на пазарна волатилност.

Освен това Даймън твърди, че различните дългосрочни фискални инициативи, като например свързаните с цените на петрола, специфичните суровини, зелената икономика и преструктурирането на търговията, вероятно ще допринесат за инфлацията, вместо да я облекчат.

Той изказа предположение, че този инфлационен натиск може да попречи на устойчива тенденция към понижаване на темповете на инфлация, което може да доведе до повишаване на лихвените проценти.

Даймън подчерта, че най-голямата загриженост е от геополитическо естество, съсредоточена около Украйна и свързаната с нея хуманитарна криза. При положение че в непосредствена близост се води война, отнела живота на половин милион души на значително разстояние, ситуацията се усложнява от призрака на ядрения шантаж.

Очаква се последиците от тази криза да се отразят в глобалните отношения, особено в контекста на търговските съюзи между САЩ и Китай. Несигурността относно произхода и развитието на това геополитическо предизвикателство допълнително подчертава неговата значимост.

Освен това Даймън предупреди, че Федералният резерв може да обмисли повишаване на лихвените проценти до нива от 7%, което потенциално може да доведе до състояние на стагфлация, характеризиращо се с бавен икономически растеж, съчетан с инфлация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.