НАЧАЛО Други

Икономическите отношения между Китай и САЩ се влошават

08.02.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическите отношения между Китай и САЩ се влошават

Миналата година търговският дефицит между САЩ и Китай достигна най-ниската си стойност от повече от десетилетие насам, което привидно е сигнал за икономическо разединение, дължащо се на митата на бившият президент Доналд Тръмп върху китайския внос.

Тръмп обмисля още по-високи мита, ако бъде преизбран. Намаляването на дефицита обаче не означава непременно намаляване на зависимостта от китайския внос. Производителите са намерили начини да заобиколят тарифите, а преместването на производството в други държави е довело до раздуване на дефицита в други държави.

Общият търговски дефицит на САЩ при стоките е намалял до $1.1 трилиона, като разликата с Китай е намаляла с над $100 милиарда до $281 милиарда. Въпреки това намаленият дефицит не отразява значителен спад в потреблението на стоки в Китай.

Много производители преместиха производството си, за да избегнат митата, което доведе до увеличаване на вноса от страни като Мексико и Виетнам, които често все още разчитат на китайски компоненти.

Китайските компании се възползват от пропуски в търговското законодателство на САЩ, като например изключението “de minimis“, позволяващо безмитен внос на опаковки с ниска стойност.

Въпреки че митата намалиха вноса на засегнатите продукти с 30 %, цялостното им икономическо въздействие е незначително. Проучванията сочат, че евентуалните ползи за заетостта от митата се компенсират от загубите при ответните мерки на Китай.

Сложността на глобалната верига за доставки прави пълното отделяне трудно. Доминиращото положение на Китай в производството налага свръхизнос, което усложнява усилията за намаляване на зависимостта.

В момента се полагат усилия за преместване на производството в страни като Индия и Виетнам, но китайските компании също така разширяват дейността си на пазари с търговски споразумения със САЩ, за да намалят митата.

Китай може да девалвира валутата си, за да стимулира износа в други страни, като потенциално задълбочи присъствието си в незасегнатите икономики. По-широкообхватните мита могат да ускорят глобалното отделяне, но могат и да изострят напрежението. Въпреки предизвикателствата, промените във веригата на доставки предполагат намаляване на китайските компоненти във вноса в САЩ с течение на времето.

В обобщение, въпреки че намаляването на търговския дефицит предполага икономическо отделяне, основните сложности и стратегии, използвани от производителите и китайските компании, правят пълното отделяне трудно.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.