НАЧАЛО Други

Идеята за централна банкова дигитална валута

МАЙ. 26, 2018 16:39 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Идеята за централна банкова дигитална валута

Управителят на Bank of England Mark Carney заяви по време на годишнината на "Riksbank", че е отворен за перспективата за централна банкова дигитална валута (CBDC - central bank digital currency). (Riksbank е централната банка на Швеция.)


Макар, че според него не се противопоставя на идеята за прилагане на CBDC, Carney подчерта, че подобно приемане на дигитална валута, едва ли ще се случи скоро. Управителят на централната банка в Обединеното кралство заяви, че криптовалутите в момента не представляват пари.

През февруари тази година по време на събитие в лондонския университет Regent's, Карни остро критикува криптовалутите, като каза, че:

[криптовалутите] до този момент до голяма степен са се  провалили спрямо традиционните аспекти на парите. Това не е преносител на стойност, защото е навсякъде по картата. Никой не го използва като средство за обмен. 

По-рано този месец Bank of England Mark издаде работен документ, в който са изложени различни сценарии за възможни финансови рискове и проблеми с нестабилността при използването на CBDC. В доклада се установи, че в описаните сценарии няма причина да се смята, че приемането на CBDC би повлияло отрицателно на частната кредитна или пълна ликвидност на икономиката.

На 350-тата годишнина на Riksbank на 25-ти май Carney подчерта, че "миналото, настоящето и бъдещето" на централните банки винаги е било зависимо от запазването на общественото доверие към финансовата система и винаги ще бъде така. Той добави, че след Brexit, Bank of England е направила промени във финансовата си система, която ще я направи по-устойчива на шокове.

Други централни банки в Европа също обсъдиха приемането на CBDC. По-рано този месец норвежката централна банка Norges Bank издаде работен документ, в който те обмислят разработването на CBDC като допълнение към парите за "гарантиране на доверието в парите и паричната система". Горепосочената Riksbank обмисля също използването на електронна крона като използване на банкнотите и монетите намалява в Швеция.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Илон Мъск струва 861 милиарда Dogecoin (DOGE)

Докато Илон Мъск се надява тези пари да са достатъчни, за да стигнем до Марс, някои от DOGE общността мечтаят меме криптовалутата да стане валутата на червената планета в бъдеще.Илон Мъск е на стойнос...
ОКТ. 16, 2021 17:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

5 съвета за висока продуктивност от Career Show

Постигането на висока продуктивност на работа обаче често се оказва сериозно предизвикателство. Нерядко задачите, които сме си поставили в началото на деня, не само че не намаляват, а дори се увеличав...
ОКТ. 16, 2021 12:14 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бившата звезда на UFC Хабиб Нурмагомедов става представител на криптовалута

В съобщение, публикувано в профила му в Instagram, Нурмагомедов описва GMT като "най-напредналия токен в света".Той продължи да сравнява блокчейн с интернет, прогнозирайки, че блокчейн и Биткойн ще из...
ОКТ. 16, 2021 15:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Steam забраняват блокчейн игрите и NFT

Steam, популярна услуга за дигитално разпространение на видеоигри, управлявана от Valve, се насочи към това да изчисти всички игри, които включват незаменими токени (NFT) или криптовалути, съобщава NM...
ОКТ. 16, 2021 21:24 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света