НАЧАЛО Регулации

Хонгконг не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка

февруари 3, 2023 8:02 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хонгконг не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка

Паричният орган на Хонгконг (HKMA) не включи алгоритмичните стабилни монети в регулаторната си рамка и ще изисква от всички емитенти на стабилни монети да подкрепят стойностите им с базови резервни активи по всяко време.

На 31 януари HKMA публикува заключението от консултациите към документа за обсъждане на крипто и стабилни монети, обобщавайки обратната връзка от 58 подадени становища.

В обобщението си регулаторът подчерта формулата за базиран на риска и гъвкав подход, който е необходим за крипто сектора.

Паричният орган възнамерява да разработи цялостна регулаторна рамка за стабилните монети, основана на принципа на пълно обезпечаване и обратно изкупуване по номинал. HKMA също така ще ограничи дружествата да се отклоняват от основната си дейност. В документа се дава пример с операторите на портфейли, на които няма да бъде позволено да се занимават с отпускане на заеми.

Въз основа на процеса на консултации се очаква регулаторните мерки да бъдат приети през 2023/2024 г. под формата на ново законодателство или изменения на съществуващите закони.

Според информацията приоритет ще бъде регулирането на стабилните монети, които претендират за препратка към една или повече фиатни валути.

Новият процес на лицензиране ще бъде задължителен както за емитентите, които осъществяват дейността си пряко в Хонгконг, така и за онези дружества, които предлагат продуктите си на хонгконгската общественост.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво стои зад рецесията и какво предстои за Биткойн? – Раул Пал


Стабилни монети, които получават стойността си въз основа на арбитраж или алгоритъм няма да бъдат приемани, тъй като притежателите на такива монети трябва да могат да ги осребрят в референтната фиатна валута по номинал в рамките на разумен срок.

Тъй като регламентът ще се съсредоточи върху областите на емитиране, управление и стабилизиране, някои от дейностите, свързани със стабилни монети може да не бъдат обхванати в регулаторната рамка на първоначалния етап.

Сред тях са закупуването или размяната на стабилни монети с фиатна валута, издаването на дебитни/кредитни карти за криптoвалути и дейности, свързани с банкомати или магазини за обмен на криптоактиви.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене