НАЧАЛО Други

Хедж фондовете изкупуват петрол с невероятни темпове

26.03.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хедж фондовете изкупуват петрол с невероятни темпове

Понастоящем инвеститорите ускоряват покупките на петрол с най-бързия темп, наблюдаван от повече от четири години насам, водени от оптимизма, свързан с ангажимента на Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК+ да ограничат производството.

Този скок в покупките се подхранва допълнително от подобряващите се икономически перспективи, които предвиждат повишено потребление. Нападенията на Украйна с безпилотни самолети срещу руски петролни рафинерии и експортни терминали засилиха бичите настроения, заплашвайки да нарушат производството и износа на суров петрол и горива.

През седмицата, приключваща на 19 март, хедж фондовете и други инвеститори придобиха приблизително 140 милиона барела в шестте най-значими фючърсни и опционни договора, свързани с цените на петрола. Тази вълна от покупки бележи най-бързото акумулиране от декември 2019 г. насам и се нарежда сред десетте най-бързи седмици от началото на записите през 2013 г. насам.

Активността на покупките беше широкообхватна, включвайки контрактите на NYMEX и ICE WTI, Brent, европейския газьол и американския бензин. Забележително е, че по-голямата част от покупките идваха от създаването на нови лонг позиции, което показва нарастващи бичи настроения. Комбинираната позиция по всички шест договора нарасна до 641 милиона барела, което е най-високото ниво от шест месеца насам, отразявайки значително увеличение спрямо едва 207 милиона барела в средата на декември.

Макар че мениджърите на фондове преминаха към умерено бича или неутрална позиция по отношение на петролния комплекс, те запазват мечата перспектива по отношение на природния газ в САЩ. Въпреки че цените на природния газ се движат близо до най-ниските си нива в реално изражение от повече от три десетилетия насам, фондовете все още имаха нетна шорт позиция от 449 милиарда куб. фута към 19 март, което контрастира с нетна лонг позиция от 75 милиарда куб. фута преди година.

Няколко големи производители на газ обявиха съкращения на сондажите и производството, за да намалят излишните запаси. Въпреки това пазарът продължава да се бори с изобилието от меко време, което възпрепятства усилията за контролиране на запасите. Към 15 март запасите са нараснали до 662 милиарда куб. м над предходната десетгодишна сезонна средна стойност, докато на 1 октомври излишъкът е бил само 64 милиарда куб. метра

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.