НАЧАЛО Регулации

Глобален подход към крипто регулацията се очаква най-рано през 2023 г.

май 25, 2022 13:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобален подход към крипто регулацията се очаква най-рано през 2023 г.

В десетилетието след пускането на Биткойн, крипто активите се превърнаха в синоним на сериозни колебания в цените. Понастоящем регулаторите се опитват да измислят най-добрия начин да ги наблюдават и класифицират, с толкова много фини точки, които трябва да вземат предвид.

Високопоставен служител на надзорен орган посочи, че крипто сега е приоритет за регулаторите. Поради това има голяма вероятност комисиите за ценни книжа по света да формират официална съвместна регулаторна група в опит да наблюдават крипто на глобално ниво.

Първият глобален орган за политика за криптовалути

Крипто пространството може да попадне под потенциална глобална регулация по същото време следващата година. Това твърди Ашли Алдър, председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа. IOSCO е асоциация на световните регулатори на ценни книжа и фючърси.

Говорейки по време на официалния форум на паричните и финансовите институции, Алдър отбеляза, че експлозията на криптовалутата е една от трите основни точки в дневния ред наред с COVID и изменението на климата, върху които властите сега са фокусирани.

Председателят на IOSCO спомена множеството рискове и „стената на притесненията относно тези [криптовалути] в разговорите на институционално ниво“, посочвайки киберсигурността, оперативната устойчивост и липсата на прозрачност като основните проблеми около крипто, които биха могли да подтикнат създаването на съвместен регулаторен орган.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Coinbase е първата крипто фирма във Fortune 500


Изявленията на Алдър идват, когато пазарът вижда едно от най-лошите събития в крипто историята, до голяма степен благодарение на срива на екосистемата Terra. Децентрализираната алгоритмична стабилна монета на Terra се срина заедно с криптовалутата LUNA. Кризата на Terra отекна на пазара, като Биткойн потъна до цените от 2020 г.

Според Алдър очевидно е необходим глобален орган, който да координира крипто правилата. Той го сравни с вече създадените работни групи за смекчаване на изменението на климата, като тази от групата на водещите икономики на Г-20. В момента няма такова нещо за крипто. Въпреки това Алдър, който също е главен изпълнителен директор на Хонконгската комисия по ценни книжа и фючърси, смята, че това ще се промени през следващата година.

Крипто регламентите навлизат в критичен момент, когато властите проявяват интерес

Властите в много големи страни не успяха да въведат ясни насоки относно крипто и стабилните монети. Това е въпреки множеството коментари от крипто експерти, които подчертават, че ясни и изчерпателни регулации ще насърчат иновациите и са от ключово значение за устойчивото развитие на пазара.

Изглежда обаче, че скоро идва голяма промяна. Някои смятат, че скорошният спад на Terra ще подтикне регулаторите да действат.


ПРОЧЕТИ ОЩЕБиткойн не е пари, твърди Кристалина Георгиева


Докато министърът на финансите Джанет Йелън не вярва, че неотдавнашното премахване на обвързването на стабилните монети представлява реална заплаха за финансовата стабилност, тя подчерта колапса на Terra в нови призиви за регулиране на стабилните монети.

Освен това Обединеното кралство представи два законопроекта на 10-ти май, които имат за цел да укрепят националната индустрия за финансови услуги, включително насърчаване на „безопасното приемане на криптовалути“.

Междувременно президентът Байдън вече подписа изпълнителна заповед, която има за цел да установи стратегия, която е в съответствие с подхода на САЩ към крипто, а в Конгреса има и различни законопроекти, които имат за цел да изчистят несигурността, която в момента тежи над криптосферата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене

Hex Trust получи лиценз да оперира в Дубай

Попечителят на дигитални активи Hex Trust получи лиценз за минимален жизнеспособен продукт (MVP) от Регулаторния орган за виртуални активи на Дубай (VARA) на 24 ноември, според прессъобщение на компанията.

ноември 24, 2022 17:18 1 мин. четене

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене

Виталик Бутерин с критики към регулаторния подход на Сингапур

Опитът на Сингапур да регулира криптовалутите може да се окаже неуспешен като се има предвид скептичният ѝ подход към този клас активи.

ноември 21, 2022 11:04 1 мин. четене