Home

G20 поставя основни правила за стейбълкойна на Facebook

14.04.2020 18:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
G20 поставя основни правила за стейбълкойна на Facebook

Водещите световни икономики трябва да запълнят пропуските в своите правилници, за да избегнат проблеми с дигиталните валути, като Libra.

Стейбълкойните са обвързани с традиционна валута или кошница от активи и се използват за плащания или съхраняване на стойност.

Съветът за финансова стабилност на Г-20 представи във вторник 10 препоръки за общ, международен подход за регулиране на стабилни монети, подтикнат от гиганта на социалните медии Facebook.

Те трябва да бъдат изправени пред същите правила като другите предприятия, които представляват същите рискове, независимо от използваната технология.

Съществуващите финансови правила, като например за плащания и проверки на клиенти, обикновено се прилагат изцяло или отчасти за стабилни монети и адресират поне някои от рисковете, които те генерират, казаха от ФСБ.

Покритието обаче може да бъде различно от страна на държава, като се излагат пропуски при надзора върху трансграничния стейбълкойн, заявиха от ФСБ.

Препоръките предлагат гъвкаво, трансгранично сътрудничество, за да се избегне стабилна монета , която настройва една юрисдикция срещу друга.

Съответните органи трябва, когато е необходимо, да изяснят регулаторните правомощия и да отстранят потенциалните пропуски във вътрешните си рамки, за да разрешат адекватно рисковете, породени от глобалните стабилни монети”, заяви ФСБ.

Операторите на стабилни монети трябва ефективно да управляват рисковете, да са оперативно издръжливи, да имат предпазни мерки срещу кибератаки и системи за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма, се казва в съобщението.

Някои от основните партньори подкрепящи Libra, включително Visa, Mastercard и PayPal, отпаднаха след скептицизъм от страна на регулаторите и централните банки, които заявиха, че не трябва да се стартира проекта, докато не бъдат въведени адекватни правила.

Огромният обхват на Facebook в трансграничните плащания би направил компанията незабавен системен конкурент на традиционните валути, заявиха централните банки.

Компанията заяви, че миналия месец все още планира да предложи токена Libra, но също така работи върху дигитални версии на поддържаните от правителството валути.

Базираната в Швейцария, Libra, която ще издава и управлява цифровата валута, заяви, че приветства регулаторния контрол, като отказа да коментира допълнително.

Централните банки също разглеждат възможността за издаване на собствени цифрови валути, тъй като използването на пари в брой за плащания намалява. Заплахата за техния контрол върху парите, породена от потенциалното пускане на Libra, беше основен фактор за ускоряване на изследователските усилия.

Съществуващите стабилни монети, много от които се предлагат в международен план, все още са с малък мащаб и не представляват риск за финансовата стабилност, но това може да се промени, ако използването значително се увеличи, казаха от ФСБ.

Най-голямата, Tether , с пазарна капитализация от около 6,3 милиарда долара, все още е много по-малка от Биткойн и не се използва често извън света на търговията с криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Крипто застъпник настоява за регулации преди президентските избори в САЩ

Артър Хейс, видна фигура в крипто сферата, отправя предупреждение, че фокусът върху благоприятните за криптовалутите политики може да отслабне след приключването на изборите през 2024 г.

21.07.2024 18:00 1мин. четене

Южна Корея стартира нов закон за защита на виртуалните активи

Южнокорейската комисия за финансови услуги (FSC) въведе нов закон, насочен към засилване на защитата на потребителите на виртуални активи, който влиза в сила от 19 юли.

21.07.2024 9:30 1мин. четене

ЕС актуализира правилата за класификация на криптовалутите в рамките на MiCA

Европейският съюз обяви нови правила за класифициране на дигиталните активи и криптовалутите съгласно Регламента за пазарите на крипто активите (MiCA).

19.07.2024 21:30 1мин. четене

Аржентина въвежда нов закон за регулиране на крипто пазара

Аржентина се насочва към регулиране на бързо разрастващия се сектор на криптовалутите с нов закон, чиято цел е да се справи с прането на пари и други рискове.

19.07.2024 11:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.