НАЧАЛО Други

Фондовият пазар достигна своя връх според директор на Goldman Sachs

16.05.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовият пазар достигна своя връх според директор на Goldman Sachs

Според Дейвид Костин, главен стратег по акциите в САЩ на Goldman Sachs, ралито на фондовия пазар през 2024 г. вероятно е достигнало своя връх.

Костин заяви, че S&P 500, който наскоро надхвърли целта на Goldman за края на годината от 5,200, не се очаква да отбележи по-нататъшен значителен ръст поради липсата на икономическа подкрепа или такава за оценките и приходите. Той подчерта, че моделите на паричните потоци също показват ограничение на допълнителния растеж.

Екипът на Костин прогнозира ръст на реалния БВП от малко под 3% и ръст на печалбите от около 8%. Въпреки тези прогнози той отбеляза, че настоящите оценки са високи, което прави по-нататъшното увеличение на цените на акциите малко вероятно. Съотношението цена/печалба на S&P 500 е около 21 пъти по-високо от това на печалбите, което предполага ниска вероятност за значително мултиплициране.

Костин не отхвърли напълно възможността за бича промяна на пазара. Той спомена, че ако Федералният резерв намали лихвените проценти по-агресивно, отколкото се очаква в момента, може да има възможност за ръст.

Въпреки това основният сценарий на Goldman Sachs остава, че Фед ще направи само две намаления на лихвите през тази година – мнение, което съответства на пазарните очаквания и не се промени от неотдавнашните данни за индекса на потребителските цени, които бяха по-ниски от очакваното.

Костин повтори, че до края на годината се очаква пазарът да се търгува на или под текущите множители. Докато Goldman Sachs запазва предпазливата си перспектива, UBS предлага малко по-оптимистична гледна точка. UBS има базова прогноза от 5,200 пункта за S&P 500, но предполага, че е възможно покачване до 5,500 пункта, ако икономическата дезинфлация продължи и разходите за изкуствен интелект запазят инерцията си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.