НАЧАЛО Други

Финансовите пазари усещат победата след изявлението на Фед

16.12.2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовите пазари усещат победата след изявлението на Фед

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта предпазливостта си по отношение на обявяването на успех в справянето с инфлацията, но финансовите пазари на практика сигнализираха за доверието си в неговата позиция.

Макар че някои икономисти продължават да са загрижени за инфлацията, те споделят опасения относно потенциалните бъдещи последици, ако единствено пазарните сили диктуват посоката.

Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI, отбеляза, че въпреки премерения и предпазлив тон на Пауъл по отношение на перспективите, прогнозата на централната банка за три понижения на лихвените проценти за предстоящата година има превес.

Според Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander, пазарът е интерпретирал тази прогноза като потвърждение на миролюбивия подход на Фед, което е довело до значителен пазарен подем, а именно до изтласкване на индустриалния индекс Dow Jones до рекордни стойности, докато доларът и доходността на облигациите са отбелязали спад.

Старши икономистът Хосе Торес от Interactive Brokers предупреди, че преобладаващите положителни нагласи сред пазарните участници, подтикнати от изказванията на Пауъл, могат да доведат до разхлабване на финансовите условия по време на кампанията на централната банка за затягане, което потенциално може да доведе до повторно разпалване на инфлацията.

Изразявайки скептицизъм, Стенли намира за трудно да се присъедини към оптимистичния икономически сценарий на Фед, поставяйки под съмнение възможността за постигане на 2% инфлация при прогнозиран 1.4% годишен темп на растеж и минимално нарастване на безработицата.

Настоящите корекции на пазара отразяват облекчаването на политиката на Фед. Икономистите предполагат, че след пресконференцията на Пауъл финансовите условия са се облекчили, което е равносилно на въздействието на две намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта, което противоречи на предишната позиция на Фед да поддържа по-високи лихвени проценти за продължителен период и да позволи на инфлацията да се стабилизира, преди да обяви победа.

Въпреки че някои анализатори спекулират, че обратът на Фед може да не е толкова изразен, колкото се възприема от пазара, те признават промяната към по-миролюбива позиция по отношение на инфлацията.

Даян Суонк, главен икономист в KPMG, подчерта значителната промяна в стратегията на Фед за предотвратяване на рецесията. Тя постави под въпрос необходимостта от рецесия предвид постигнатия напредък в справянето с инфлацията, сигнализирайки за проактивния подход на Фед за предпазване от икономически спадове.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.