НАЧАЛО Регулации

Федералният резерв иска да забрани криптовалутите за американските банки

16.02.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв иска да забрани криптовалутите за американските банки

На фона на растящата популярност на криптовалутите Федералният резерв (Фед) изглежда се готви да предприеме регулаторни мерки срещу участието на американските банки в крипто сферата.

Неотдавнашните забележки на Кристофър Уолър намекват за по-широки настроения във Фед за ограничаване на ентусиазма около криптовалутите в банковия сектор. Макар че някои могат да възприемат тази позиция като потискане на иновациите, зад предпазливия подход на Фед има убедителни причини.

На първо място, волатилността и непредсказуемостта, присъщи на крипто пазара, създават значителни рискове за финансовата стабилност. Прословутите ценови колебания на криптовалутите могат да изложат банките на значителни загуби и да подкопаят способността им да поддържат ликвидност. За институциите, на които е поверено опазването на стабилността на финансовата система, подобни рискове са неприемливи.

На второ място, опасенията за финансовата почтеност и спазването на нормативните изисквания са големи. Според мнозина характерът на много криптовалути ги прави привлекателни средства за незаконни дейности като пране на пари, финансиране на тероризъм и укриване на данъци. Като ограничава експозицията на банките към криптовалути, Фед цели да намали тези рискове и да поддържа целостта на финансовата система.

Освен това нежеланието на Фед да възприеме криптовалутите отразява по-широки геополитически съображения. Като емитент на основната резервна валута в света, САЩ имат интерес да запазят господстващото положение на долара в световните финанси.

Възходът на криптовалутите, особено на тези, които са обвързани с други валути или суровини, може потенциално да подкопае хегемонията на долара и да отслаби геополитическото влияние на Америка. Като ограничава участието на американските банки в криптовалути, Фед се стреми да запази статута на долара като водеща световна валута.

По същество склонността на Фед да ограничи крипто експозицията на американските банки произтича от комбинация от опасения за финансовата стабилност, спазването на регулаторните изисквания и геополитическите последици. Макар че крипто ентусиастите могат да осъдят тази позиция като потискаща иновациите, основният мандат на Фед да запази финансовата стабилност налага предпазлив и премерен подход към крипто.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Икономиките по света започват да регулират криптовалутите – но САЩ изостават

Според Фариар Ширзад, главен директор по политиките в Coinbase, Съединените щати изостават от другите големи държави в създаването на ясни правила за криптовалутите.

08.04.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.