НАЧАЛО Други

Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

21.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

Изследователи в областта на сигурността установиха, че има тревожен ръст във фалшифицирането на криптовалути, като се обръща специално внимание на компаниите от списъка Fortune 100.

В неотдавнашен доклад на Resecurity се подчертава появата на фалшиви токени, имитиращи добре познати марки, правителствени органи и дори национални валути. Тази тенденция е особено разпространена в областта на децентрализираните финанси (DeFi) и в по-широката криптосфера, където измамниците се възползват от ентусиазма на инвеститорите чрез схеми като “rug-pull” и измамни инвестиционни възможности.

Един от забележителните примери, очертан от Resecurity, включва фалшив токен, наречен “BRICS”, който се възползва от шумотевицата около междуправителствената организация БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Използвайки репутацията на организацията, измамниците провеждат първично предлагане на монети (ICO), за да популяризират фалшивия токен, като обещават различни стимули.

Тези измамници разпространяват дезинформация за потенциални нови членове, които се присъединяват към алианса, или предлагат инициативи като валута, подкрепена със злато. Според Resecurity платформи като Lobstr.co, известна с това, че улеснява създаването на токени в мрежата Stellar, са се превърнали в горещи точки за такива незаконни дейности поради адаптивния си характер.

Освен това Resecurity е сигнализирала за подобни фалшиви токени, представящи се за известни организации като петролни корпорации и национални регулаторни органи. Тези измами често се позовават на реномирани организации като Паричния орган на Сингапур и централните банки в Близкия изток.

Solidus Labs потвърди констатациите на Resecurity, като съобщи, че тези схеми са измамили над 2 милиона инвеститори, надминавайки броя на жертвите, засегнати от големи крипто фалити като FTX, Celsius и Voyager. Такива измами са предимно под формата на DeFi схеми, при които измамниците манипулират смарт договорите на токените, за да измамят инвеститорите, или т.нар. “exit” измами, при които парите на инвеститорите изчезват след продължителна промоция.

Достъпността и сравнително ниските бариери за навлизане в изпълнението на тези измами поставят значителни предизвикателства пред криптовалутния пейзаж. Resecurity подчертава необходимостта от повишена бдителност и стабилни регулаторни мерки за противодействие на измамните дейности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва повечето азиатски валути

Основните азиатски валути, на които преди се гледаше като на потенциални претенденти за надмощие на щатския долар, сега се сблъскват със значителни затруднения на валутните пазари.

16.04.2024 11:00 2 мин. четене

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.