НАЧАЛО Финтех

Facebook пусна бялата книга на криптовалутата си

ЮНИ. 18, 2019 11:21 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Facebook пусна бялата книга на криптовалутата си

Днес, 18-ти юни, социалният медиен гигант Facebook пусна бялата книга за своя дългоочакван проект.

Според  документа, глобалната стабилна монета на Facebook, наречена "Libra", ще оперира на собствен блокчейн и ще бъде подкрепен от резерв от активи, привидно “предназначени да му придадат вътрешна стойност” и да намалят волатилността. Тези активи се състоят от набор от банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа, които ще се държат в резерва Libra за всяка издадена монета.


Новата криптовалута ще се управлява от консорциум с нестопанска цел, базиран в Швейцария - “Libra Association”. Той включва Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz и Uber сред основателите.
Facebook очевидно планира да разшири асоциацията до около 100 членове до стартирането на Libra през първата половина на 2020 г.


Бялата книга отбелязва следното:


Докато правото за вземане на окончателно решение е на асоциацията, се очаква Facebook да поддържа водеща роля през 2019 г. Facebook създаде Calibra, регулирано дъщерно дружество, за да осигури разделяне на социалните и финансовите данни и да изгради и управлява услуги от нейно име на мрежата на Libra.


Libra Association се управлява от Съвета на асоциaцията. Членовете на съвета са учредителите, всеки от който управлява възел за валидация в мрежата и трябва да направи минимална инвестиция от 10 милиона долара, за да запази позицията. Всяка инвестиция от 10 милиона долара осигурява един глас в съвета на Facebook.


Компанията също разкри пускането на Libra инвестиционен токен - различен от глобалната криптовалута, ориентирана към потребителите. Монетата може да бъде закупена или разпределена като дивидент на учредителните членове и акредитираните инвеститори на асоциацията.


Тъй като libra не е технически обвързана с дадена национална валута, в Бялата книга се посочва, че потребителите не винаги ще могат да осребрят токена за фиксирана сума. Въпреки това, Facebook твърди, че резервните активи са избрани така, че да се сведе до минимум подобна възможност.


Докато резервните активи се поддържат от “географски разпределена мрежа от попечители”, за да се осигури децентрализация, резервът се управлява от самата асоциация. Тя е единствената страна, която може да копае или унищожи монетата.


Нова libra се създава, след като упълномощените търговци закупят монети от асоциацията с фиатна валута. Токените се горят, когато оторизираните продавачи продадат монети на асоциацията в замяна на базовите активи.


Освен това в Бялата книга се посочва:


Тъй като упълномощените дистрибутори винаги ще могат да продават монетите Libra на резерва на цена, със стойността на кошницата, резервът Libra действа като купувач в краен случай


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Криптовалутата на Facebook ще бъде по-добре под контрола на МВФ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Tencent ще изградят първата виртуална банка

Изказвайки се на World Blockchain Summit в Китай, ръководителят на блокчейн иновациите в Tencent, Идже Цай, заяви, че виртуалната банка на компанията е получила зелена светлина oт SFC. Продължавайки н...
НОЕ. 10, 2019 21:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Тунис е първата държава със собствена национална дигитална валута

Според руското държавно издание TASS, Тунис си партнира с руската фирма Universa за въвеждане на дигитална валута. В момента на стартирането бе направено символично прехвърляне на един динар между гла...
НОЕ. 10, 2019 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Задава се нова мобилна банкова алтернатива

НОЕ. 4, 2019 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Paidy събира 143 милиона долара от инвеститори, включително PayPal

Японският заемодател на бързи кредити Paidy събира 143 милиона долара от инвеститори, включително PayPal.
НОЕ. 4, 2019 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света