НАЧАЛО Биткойн Алткойни

Facebook пусна бялата книга на криптовалутата си

ЮНИ. 18, 2019 11:21 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Facebook пусна бялата книга на криптовалутата си

Днес, 18-ти юни, социалният медиен гигант Facebook пусна бялата книга за своя дългоочакван проект.

Според  документа, глобалната стабилна монета на Facebook, наречена "Libra", ще оперира на собствен блокчейн и ще бъде подкрепен от резерв от активи, привидно “предназначени да му придадат вътрешна стойност” и да намалят волатилността. Тези активи се състоят от набор от банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа, които ще се държат в резерва Libra за всяка издадена монета.


Новата криптовалута ще се управлява от консорциум с нестопанска цел, базиран в Швейцария - “Libra Association”. Той включва Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz и Uber сред основателите.
Facebook очевидно планира да разшири асоциацията до около 100 членове до стартирането на Libra през първата половина на 2020 г.


Бялата книга отбелязва следното:


Докато правото за вземане на окончателно решение е на асоциацията, се очаква Facebook да поддържа водеща роля през 2019 г. Facebook създаде Calibra, регулирано дъщерно дружество, за да осигури разделяне на социалните и финансовите данни и да изгради и управлява услуги от нейно име на мрежата на Libra.


Libra Association се управлява от Съвета на асоциaцията. Членовете на съвета са учредителите, всеки от който управлява възел за валидация в мрежата и трябва да направи минимална инвестиция от 10 милиона долара, за да запази позицията. Всяка инвестиция от 10 милиона долара осигурява един глас в съвета на Facebook.


Компанията също разкри пускането на Libra инвестиционен токен - различен от глобалната криптовалута, ориентирана към потребителите. Монетата може да бъде закупена или разпределена като дивидент на учредителните членове и акредитираните инвеститори на асоциацията.


Тъй като libra не е технически обвързана с дадена национална валута, в Бялата книга се посочва, че потребителите не винаги ще могат да осребрят токена за фиксирана сума. Въпреки това, Facebook твърди, че резервните активи са избрани така, че да се сведе до минимум подобна възможност.


Докато резервните активи се поддържат от “географски разпределена мрежа от попечители”, за да се осигури децентрализация, резервът се управлява от самата асоциация. Тя е единствената страна, която може да копае или унищожи монетата.


Нова libra се създава, след като упълномощените търговци закупят монети от асоциацията с фиатна валута. Токените се горят, когато оторизираните продавачи продадат монети на асоциацията в замяна на базовите активи.


Освен това в Бялата книга се посочва:


Тъй като упълномощените дистрибутори винаги ще могат да продават монетите Libra на резерва на цена, със стойността на кошницата, резервът Libra действа като купувач в краен случай


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: "Libra не е криптовалута и света няма нужда от нея"
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Алткойни новини

Централната банка на Венецуела стартира приложението за Android, за да конвертира боливарите в боливар соберано

Централната банка на Венецуела Banco Central de Venezuela наскоро пусна Android приложение, за да помогне на местните жители да преобразуват старата валута на страната, боливар, към новия базиран на п...
АВГ. 26, 2018 22:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

TRON скочи с около 9% след последното изявление на Джъстин Сън

Главният изпълнителен директор на фондацията "TRON" Джъстин Сън наскоро спомена, че организацията ще се присъедини към "индустриален гигант", който струва десетки милиарди долари. Неговият tweet преди...
ДЕК. 13, 2018 13:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Binance премахва BSV от платформата си

Binance официално обяви, че ще премахне Bitcoin SV от списъка с поддържани токени. Обменът на криптовалути даде на търговците едноседмичен гратисен период, за да се приспособят към решението. #Binanc...
АПР. 16, 2019 14:58 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Алгоритъмът за поверителност на Monero има потенциална уязвимост

Алгоритъмът на Monero за поверителност има потенциална уязвимост, която дава възможност на изследователите да могат да проследят около 80% от транзакциите с Monero, се посочва в скорошни статии. Това ...
АПР. 1, 2018 11:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света