НАЧАЛО Финтех

Facebook официално се отказа от проекта си за стабилна монета

януари 31, 2022 17:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Facebook официално се отказа от проекта си за стабилна монета

Амбициозният проект за криптовалута на Facebook срещна безцеремонен край. Последните доклади разкриват, че Асоциация Diem ще продаде технологията зад стабилната монета на крипто банката Silvergate Capital, регистрирана на NYSE.

Спорният проект на Facebook е мъртъв

Асоциация Diem, групата, ръководена от Facebook, която иска да създаде стабилна монета, обмисля да продаде активите си, за да върне парите на инвеститорите. Наскоро The Wall Street Journal съобщи, че базираната в Калифорния Silvergate Capital се е съгласила да закупи активите и интелектуалната собственост на проекта за сума от $200 милиона.

Анонимни източници, запознати с въпроса, казаха, че Diem официално ще прекрати плановете си за пускане на стабилна монета след приключване на продажбата.

Ако отчетът е точен, това показва край на масово критикуваният проект за криптовалута на Meta. Главният изпълнителен директор на технологичния колос, Марк Зукърбърг, беше оптимист за бъдещето на проекта – той дори го защити пред Конгреса на САЩ в опит да спечели благоволението на законодателите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Компания за крипто инфраструктура почти учетвори оценката си за шест месеца

Независимо от това, пътуването на Diem (бившата Libra) беше всичко друго, но не и гладко, откакто беше обявено през юни 2019 г. Първоначално проектът беше публикуван като стабилна монета, обвързана с кошница от валути, за да позволи плащания в приложенията за съобщения на Facebook и преводи с ниски такси по света. Това беше посрещнато със строг отпор от страна на регулаторите, които яростно се противопоставиха и поискаха компанията да спре всички разработки.

Възнамерявайки да се разграничи от първоначалните планове, Libra се ребрандира на Diem и също така забави темповете на развитие. Последният опит да се отстъпи пред регулаторите доведе до подписването на стратегическо споразумение с Diem със Silvergate Bank в началото на 2021 г. Партньорството ще доведе до това Silvergate да емитира стабилната монета на Diem и също така да осигури резерва, която подкрепя токена. Този ход имаше за цел да успокои страховете около проекта. Изглежда обаче, че няма положително въздействие, тъй като Meta генерално се отказва от крипто проекта.

Достатъчно е да се каже, че Diem беше обречен на провал, след като шепа ключови корпоративни поддръжници, включително PayPal, Stripe, Mastercard, eBay, наред с други, изоставиха ръководения от Meta проект. Сякаш това не беше достатъчно лошо, висши служители напуснаха Асоциация Diem до края на миналата година, включително Дейвид Маркъс.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Telegram Wallet Bot вече поддържа транзакции с USDT

Потребителите на приложението за съобщения Telegram вече могат да изпращат и получават Tether (USDT) в чатовете си. Понастоящем Tether е най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация.

март 24, 2023 13:15 2 мин. четене

Ето как модните артикули могат да се превърнат в метод за безконтактно плащане

Curve, финансово супер приложение с четири милиона клиенти в 31 европейски държави, обяви ново партньорство с компанията за безконтактни плащания Digiseq.

март 22, 2023 13:05 2 мин. четене

Нигерийците вече могат да купуват криптовалути безопасно с MetaMask и MoonPay

ConsenSys обяви, че MetaMask, в партньорство с Web3 компанията за плащания MoonPay, разширява услугите си в Нигерия.

март 22, 2023 8:00 1 мин. четене

Етериум: Edge браузърът на Microsoft ще интегрира крипто портфейл

Според BleepingComputer, Microsoft разработва нова функция, която ще позволи на потребителите да изпращат и получават крипто активи директно през уеб браузъра на компанията.

март 21, 2023 16:00 1 мин. четене