НАЧАЛО Финтех

Facebook официално се отказа от проекта си за стабилна монета

януари 31, 2022 17:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Facebook официално се отказа от проекта си за стабилна монета

Амбициозният проект за криптовалута на Facebook срещна безцеремонен край. Последните доклади разкриват, че Асоциация Diem ще продаде технологията зад стабилната монета на крипто банката Silvergate Capital, регистрирана на NYSE.

Спорният проект на Facebook е мъртъв

Асоциация Diem, групата, ръководена от Facebook, която иска да създаде стабилна монета, обмисля да продаде активите си, за да върне парите на инвеститорите. Наскоро The Wall Street Journal съобщи, че базираната в Калифорния Silvergate Capital се е съгласила да закупи активите и интелектуалната собственост на проекта за сума от $200 милиона.

Анонимни източници, запознати с въпроса, казаха, че Diem официално ще прекрати плановете си за пускане на стабилна монета след приключване на продажбата.

Ако отчетът е точен, това показва край на масово критикуваният проект за криптовалута на Meta. Главният изпълнителен директор на технологичния колос, Марк Зукърбърг, беше оптимист за бъдещето на проекта – той дори го защити пред Конгреса на САЩ в опит да спечели благоволението на законодателите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Компания за крипто инфраструктура почти учетвори оценката си за шест месеца

Независимо от това, пътуването на Diem (бившата Libra) беше всичко друго, но не и гладко, откакто беше обявено през юни 2019 г. Първоначално проектът беше публикуван като стабилна монета, обвързана с кошница от валути, за да позволи плащания в приложенията за съобщения на Facebook и преводи с ниски такси по света. Това беше посрещнато със строг отпор от страна на регулаторите, които яростно се противопоставиха и поискаха компанията да спре всички разработки.

Възнамерявайки да се разграничи от първоначалните планове, Libra се ребрандира на Diem и също така забави темповете на развитие. Последният опит да се отстъпи пред регулаторите доведе до подписването на стратегическо споразумение с Diem със Silvergate Bank в началото на 2021 г. Партньорството ще доведе до това Silvergate да емитира стабилната монета на Diem и също така да осигури резерва, която подкрепя токена. Този ход имаше за цел да успокои страховете около проекта. Изглежда обаче, че няма положително въздействие, тъй като Meta генерално се отказва от крипто проекта.

Достатъчно е да се каже, че Diem беше обречен на провал, след като шепа ключови корпоративни поддръжници, включително PayPal, Stripe, Mastercard, eBay, наред с други, изоставиха ръководения от Meta проект. Сякаш това не беше достатъчно лошо, висши служители напуснаха Асоциация Diem до края на миналата година, включително Дейвид Маркъс.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Първата регулирана от ЕС мрежа за стабилни монети вече е факт

Membrance Finance твърди, че EUROe е първата в Европа регулирана от Европейския Съюз мрежа за стабилни монети и плащания с пълен резерв.

февруари 4, 2023 8:00 2 мин. четене

Крипто борса интегрира изкуствения интелект ChatGPT

Базираната в САЩ борса за криптовалути PayBito обяви в петък плановете си да интегрира ChatGPT – чатбот с изкуствен интелект, разработен от изследователската фирма OpenAI.

февруари 3, 2023 18:00 1 мин. четене

Южна Корея ще пусне нова система за проследяване на криптовалути

Министерството на правосъдието в Южна Корея обяви плановете си да въведе система за криптографско проследяване.

януари 29, 2023 15:00 2 мин. четене

Injective стартира екосистемен фонд в размер на $150 милиона

Създадената през 2018 г. блокчейн технология Injective обяви въвеждането на екосистемен фонд на стойност $150 милиона, за да подпомогне разработчиците, които разработват в мрежата Cosmos.

януари 28, 2023 8:10 2 мин. четене