НАЧАЛО Регулации

Европейският съюз завършва важен крипто законопроект този месец

юни 27, 2022 11:15 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейският съюз завършва важен крипто законопроект този месец

Крипто общността следи как законодателите на ЕС финализират разпоредбите, които ще засегнат добивните дейности с доказателство за работа и непопечителските портфейли в региона.

Според Патрик Хансен, съветник по криптовалутите в Presight Capital, двата законопроекта най-вероятно ще бъдат финализирани до края на този месец. 


Освен това одобрението им в този вид или с изменения „ще има огромни последици за криптопазара в ЕС и извън него„.


По отношение на законопроекта MiCA г-н Хансен обясни, че законодателството се намира на етап триалог, на който трите институции на ЕС – Съветът, Парламентът и Комисията – се срещат на 30 юни, за да обсъдят и евентуално да постигнат съгласие по няколко теми, по които трябва да се работи допълнително.


На първо място, законодателите трябва да решат дали NFT са в обхвата на законопроекта и дали да включат защита на потребителите. 


На второ място, ще бъде определено издаването на стабилни монети, включително възможността за въвеждане на прагове и надзор.


На трето място, DeFi индустрията може просто да бъде изключена от обхвата на законопроекта MiCA, като за 2023 г. е предвиден отделен доклад. 


Четвърто – въздействието на операциите с криптовалути в ЕС върху околната среда ще бъде изяснено, като се има предвид, че европейските законодатели вече решиха, че няма да забранят напълно мрежите с доказателство за работа, като например Биткойн.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Председателят на SEC иска единна регулаторна рамка за криптовалутите

По отношение на предложения от ЕС законопроект за прилагане на процедури за борба с изпирането на пари и за установяване на самоличността при транзакции с непопечителски портфейли, законодателите в региона все още трябва да обсъдят следното:


  1. Проверка на непопечителски портфейли. Парламентът на ЕС подкрепя предложението, но Съветът и Комисията са против него.
  2. Съветът на ЕС предлага доставчиците на криптографски услуги да въведат анализ на блокчейна, за да се справят с риска от изпиране на пари.
  3. Провежда се и дебат дали да се запази изискването за деклариране на транзакции над хиляда евро, които да се докладват на съответните органи.

Към момента на изготвяне на настоящия доклад не е ясно дали законодателите на ЕС ще постигнат съгласие по всички въпроси от втория законопроект относно непопечителски портфейли. Следователно дискусиите могат да продължат и през втората половина на годината.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене

Сенатор Елизабет Уорън не иска крипто на Уолстрийт

Сенатор Елизабет Уорън продължава кампанията си срещу криптовалутите, като този път предлага закон, който на практика ще прекрати предоставянето на криптовалутни услуги от банките, според доклад на Bloomberg от четвъртък.

август 5, 2022 12:46 1 мин. четене