НАЧАЛО Регулации

Европейският съюз постигна споразумение за MiCA

юли 2, 2022 13:05 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейският съюз постигна споразумение за MiCA

След дългогодишни дебати преговарящите от Комитета по икономически и парични въпроси на ЕС най-накрая постигнаха споразумение за това как да се регулират криптовалутите.

Последната актуализация на законопроекта за пазарите на криптовалути (MiCA) ще цели прилагането на надзорни разпоредби, защита на потребителите и екологични гаранции.

По-ранна версия на законопроекта се стремеше да забрани дигиталните активи, базирани на алгоритъма за доказателство за работа (PoW), включително Биткойн (BTC), въпреки че в крайна сметка имплементацията на забраната беше изоставена.

MiCA, горещо обсъждан още от създаването си през 2020 г., определя правилата за това как трябва да се третират крипто и дигиталните активи, като идентифицира къде съществуващото законодателство в областта на финансовите услуги в ЕС е недостатъчно.

Целта е последователно третиране на дигиталните активи във всички 27 държави членки.

Прозрачността, оповестяването, разрешенията и надзорът на транзакциите от страна на доставчиците на услуги са някои от мерките, обхванати в новия законопроект, като допълнително внимание се обръща на защитата на потребителите, се казва в изявление на Европейския парламент от четвъртък.

Според изявлението новата правна рамка има за цел да подкрепи целостта на пазара и финансовата стабилност, като регулира публичното предлагане на криптовалути и дигитални активи.

Правилата около стабилните монети бяха ключов аспект на преговорите. Ернест Уртасун от парламентарната група на Зелените/ЕСА подчерта в тема в Twitter след постигането на споразумението, че “големите стабилни монети ще бъдат обект на строги оперативни и пруденциални правила, с ограничения, ако се използват широко като платежно средство, и таван от 200 милона евро за транзакции на ден“.

Сред тези правила е и такова, което изисква от емитентите “да поддържат резерви за покриване на всички искове и да осигурят права на титулярите за обратно изкупуване“, пише Уртасун и добавя:

Резервите ще трябва да бъдат юридически и оперативно отделени и изолирани в интерес на титулярите и ще бъдат напълно защитени в случай на несъстоятелност.

Това изглежда изключва алгоритмичните стабилни монети, като TerraUSD (UST), и поставя строги правила за състава на активите, подкрепящи Tether (USDT).

NFT, предлагани публично на фиксирана цена под формата на билети за кино, дигитални колекционерски предмети от марки за дрехи или предмети в компютърни игри, ще бъдат изключени от обхвата на MiCA, въпреки че това може да се промени по-късно, заяви парламентът.

Мерките срещу манипулирането на пазара и предотвратяването на прането на пари, финансирането на тероризма и други престъпни дейности също ще бъдат на преден план в новия закон на ЕС.

Европейският орган за ценни книжа и пазари е натоварен с изготвянето на насоки и надзора на криптоиндустрията.

Последното решение на ЕС относно MiCA подсилва предложените мерки, договорени от политиците в сряда, които целят проследяване на крипто преводите, без изключения за преводи на ниска стойност, на борси и подобни платформи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Още един крипто заемодател замразява потребителските средства

И двата законодателни акта се изтъкват като средство за защита на потребителите и борба с измамите, прането на пари и финансирането на тероризма.

Днес слагаме ред в Дивия запад на криптоактивите и определяме ясни правила за хармонизиран пазар, който ще осигури правна сигурност за издателите на криптоактиви, ще гарантира равни права за доставчиците на услуги и ще осигури високи стандарти за потребителите и инвеститорите“, заяви докладчикът по законопроекта Щефан Бергер в изявление в четвъртък.

Досега криптоактивите, като например криптовалутите, бяха извън обхвата на европейското законодателство и твърде често в държавите членки съществуваха различни закони.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Криптовалутите са сериозна заплаха според сенатор Елизабет Уорън

В четвъртък в ефира на CNBC американският сенатор Елизабет Уорън заяви, че криптовалутата представлява най-новата глобална заплаха.

декември 9, 2023 18:00 2 мин. четене

Нови данъчни облекчения за дългосрочните притежатели на крипто в Япония

Япония има за цел да въведе нова данъчна структура за дружества, които притежават криптовалути като дългосрочни активи.

декември 7, 2023 9:00 1 мин. четене

Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

Британските законодатели наблегнаха на предпазливото въвеждане на дигитален паунд в ограничени количества първоначално, за да се намалят рисковете от потенциално източване на банкови сметки, както се посочва в неотдавнашен доклад.

декември 5, 2023 17:00 2 мин. четене

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.